lauantai 25. kesäkuuta 2011

Käsi lompakolla ☠ Sodassa eli Rakkaudessa

Jokainen tai miltei jokainen tuntee eroksen hahmon. Tämä rakkauden symboli on pieni ja pullea kerubi, joka ampuu nuolia. Tämä on minusta hyvin kuvaava symboli. Lapsentasoinen toimija on umpimähkäinen ja nuoli on kuitenkin vaarallinen tuhoase. Itse asiassa tästä rakkauteen saadaan myös sotaisia teemoja ; Usein sotaa pidetään rakkauden vastakohtana. Mutta kuitenkin sodan syynä voi olla rakkaus öljyyn ja intohimo toisen luonnonvaroihin. Ehkä sotaakin voidaan kuvata, ei rakkauden puutteena, vaan väärin kohdennettuna rakkautena. Eli kaiken kaikkiaan väitän että eros kuvaa hyvin osuvasti sitä valtaa ja vallattomuutta joka rakkauteen kuuluu. Paremmin kuin mikään nakuileva Venus -jumalatar, vaikka tämän suloja olisi korostettu minkälaisilla silikonitisseillä.

Eilen televisiosta tuli "Simpsoneita". Kyseessä oli jakso, jossa kaikki kertoivat tarinoita rakkaudesta. Teemana oli se, että kaikki tarinat menivät pieleen. Romantiikasta ei ollut toivoakaan, kun rakkaus oli yksisuuntaista. Tai kun piti valita perhe ja ihastuksen kohde tuhosi elämänsä. Tai kun toinen päättikin vaihtaa. Rakkaus näyttäytyi mitä suurimpana tuhon lähteenä.

"Unkurissa" kirjoitettiin samasta teemasta samana päivänä. Esitetään esimerkiksi että romanttinen taidetyyppi rahastaa tunteilla. Kaiken huipentaa rakkaudessa onnituminen. "kärsimystä rakkaus on ollut aina. sen tietävät psykiatrit, terapeutit ja haudankaivajat, joiden asiakkaiksi keväisin ahtaa tukuittain rakkaudessaan pettyneitä ihmisiä." Tämä negatiivinenkin onkin yksi olennainen osa ilmiötä. Samoin unkurissa muistutetaan siitä miten rakkauden ymmärtäminenkin on vaikeaa. Rakastuneen puhe muistuttaa uskovaisten ja mystikoiden kryptisiä lauselmia. Tarvitaan ammattikunta (psykiatrit, papit) jotka ovat spesifioituneet puheen outouksiin. Että voidaan ymmärtää mitä lapsen höpinöiltä kuulostavat latteudet oikein tarkoittavat.

Tämä muistuttaa että kun asia osuu omalle kohdalle, siinä ei vielä paljoa auta, vaikka olisi lukenut "Live Scienceä" ja oppinut luokittelemaan kaikki 8 erilaista rakkauskäsitystä. Ei vaikka erottaisi että oma rakkautesi on sitä joka (1) janoaa toista, (2) on sitä että toinen asuu päässäsi (3) on sosiaalinen liima ja turvaverkko (4) välittämistä ja tukemista korostava pakko (5) seksuaalista yhteensopivuutta (6) kunnioittamisen suhde (7) pitkäaikainen yhteys (8) kulttuurillinen ja historiallinen muuttuja ja tapaperinteeseen kuuluva asia. Tai näiden sekoitus. Oman rakkauselämän hallitsemisen kannalta tieto ei ole välttämättä tarpeen, tai tieto on tässä peräti turha mutkistaja.

Asioita onkin kenties katsottava kokonaisuutena ja unohdettava asioiden pakolla hallitseminen.

"Simpsoneiden" episodikaan ei tyytynyt katsomaan vain yhtä puolta. Sillä Homerin ja Margen onnistuminen lopussa muistutti myös siitä että hyviäkin puolia on. Kenties puoliso on toope donitseja mussuttava ydinvoimalatyöntekijä joka näyttää keltaiselta apinalta. Ja kenties kaikki huipentuu rumasti kuolemaan tai avioeroon. Mutta hetkeen tarttumalla käy niin että hyvät päivät voidaan kokea. Väliaikaistahan hyvä ja kaunis on, jo ihan senkin vuoksi että elämä on väliaikaista.
Valitsin veitsenheiton, paitsi sen takia että pidän "Tyttö sillalla" -elokuvasta, jossa se, miten veitsenheittäjä palkkaa itselleen itsetuhoisen avustajan, rinnastuu seksuaalisuuteen, rakkauteen ja niiden tuhoisuuteen hyvin hienosti. Mutta myös siksi, että jotenkin tuntuu että parhaat heittotulokset eivät tule silloin kun mietit heiton teknisiä yksityiskohtia, vaan heität intuitiolla, yrittämättä suoraan hallita.

Ei kommentteja: