perjantai 24. kesäkuuta 2011

Hajauta ja hallitse

Usein ihmiset ajattelevat tietoisuutta ikään kuin yhtenä toimintona, jolla on ikään kuin selkeä identiteetti. Tätä voisi kutsua "monotietoisuudeksi". On ikään kuin yksi minuus, joka katselee maailmaa.

Kuitenkin tämän hetken tiede näyttää siltä että tietoisuus on enemmänkin jokin joka syntyy sivutuotteena monenlaisista eri prosesseista. Tätä voisi kutsua "multitietoisuudeksi". Monen eri toiminnan kohdalla on siis kysymys siitä että ei ole mitään yhtä prosessia joka siistin loogisesti käsittelee kaiken mitä tietoisuudessa on. Ihmisen mielessä onkin sen sijaan erilaisia tilannespesifejä heuristiikkoja jotka prosessoivat juuri tietyntyyppisiä asioita. Esimerkiksi tunnistaa että jokin on kasvo ja keskittää huomion tähän.

Pascal Boyer on kuvannut uutta tietoisuuskäsitystä vertaamalla sitä aateliskartanoon. Tajunnassa oleva tietoisuus vertautuu isäntäväkeen. Näiden lisäksi on kuitenkin paljon piilossa olevaa henkilökuntaa. Henkilökunnan tehtävänä on varmistaa että kaikki toimii. Eli kun isäntä tulee syömään, on ruoka pöydässä. Paras henkilökunta on tietysti sellaista, että isännän ei tarvitse miettiä esimerkiksi sitä, miten ruoka laitetaan ja kokataan. Kokki tekee tämän asian isännältä piilossa.

Näin psykologia tunteekin monia mielenkiintoisia häiriöitä. Antonio Damasion aivotutkimukseen keskittyneiden kirjojen kautta voikin tutustua siihen miten ihmisillä voi olla hyvin erikoisia ja spesifejä ongelmia ; Kuten kyvyttömyys tunnistaa kasvoja. Usein näihin on voitu liittää leesio, puute tietyssä osassa aivoja. Joka havaintona liittää ominaisuuden tietyn aivojen osan toimintaan. Näiden kohdalla ongelmaa ei voi parantaa, vaan ongelman kanssa on tultava toimeen tai tietoisesti kompensoitava. Ne eivät ole ongelmia vaan olotiloja. Niitä koskee siis vähän sama minkä Esa Turkulainen laittoi facebookiin "It's a condition called being a cynical asshole. There is no cure I'm afraid."

Prosessointien puutteet tuovatkin esiin juuri tätä. Mielen automaatiot näkyvät parhaiten siellä missä ne eivät toimi. Aivan kuten toimimattoman kartanon hovimestarin olemassaolon huomaa, ja toimivan hovimestari hoitaa hommat eikä hänen töitään helposti edes huomaa.

Esimerkiksi omalla kohdallani matala latentti inhibitio tarkoittaa sitä, että mieleni prosessoi asioita huonosti. Se, mikä monella muulla suodattaa automaattisesti materiaa tietoisuuteen asti ei suodata kovin tarkasti. Tästä seuraa monenlaista. Olen tässä mielessä hieman kuten kartanon isäntä, jonka palvelusväki ei toimi kunnolla ja isäntä joutuu siksi esimerkiksi siivoamaan enemmän tai joutuu tarjoamaan aina kokille mausteet. Näin siis itse asiassa joudun prosessoimaan ja tiedostamaan mielen toiminnasta jotain sellaista jota tavallisen ihmisen ei tarvitse edes miettiä.

Tottakai minullakin toimii valtaosa prosessointiautomaatioista. Yhtenä esimerkkinä ovat tietysti refleksit jotka voivat olla hassujakin. Esimerkiksi eilisissä miekkailuharjoituksissa huvittelimme sillä, miten minun tietyt refleksini ovat tilannesidottuja spesifejä ilmiöitä. Esimerkiksi säpsyilen liikettä joka ei ole vaarallista mutta jonka näen. Huonon näkemisen alueella säpsyilyä ei tule, joten sivustassa ja vasemman silmän dominoimalla alueella en säpsyile juuri ollenkaan. ~ Ironista on tietysti se, että säpsyily ei ole ollenkaan kannattavaa toimintaa. Ihmisillä on vain valmiiksirakennettu moduuli, joka käsittelee spesifisti silmää päin kulkevia nopeasti liikkuvia kohteita varten.

Kokonaisuutena tietoisuus on siis hieman kuten auto tai juna. Se nähdään helposti kokonaisuutena, junuutena, mutta tosiasiassa se koostuu monista osista ja juna on vain näiden osien yhteistoiminta ja kokonaisuus.

Hajautettu toiminta on tietysti järkevää, koska toimintaa voidaan tiivistää tilannekohtaiseksi, mutta samalla koko laskentakapasiteettia ei tarvitse hidastaa mielettömästi. Usein heuristiikkojen ongelma onkin juuri se, että nopea nyrkkisääntö tuo nopeasti kohtuullisen tuloksen mutta tarkentaminen tuo hitautta. Jos yleissääntöjen sijasta on kourallinen nyrkkisääntöjä, tilannetta voidaan tietyssä rajoin hieman kompensoida. Tietoisuus ei hallitse keskittämällä, vaan hajauttamalla.

Ei kommentteja: