torstai 2. kesäkuuta 2011

Ajatuksen leviäminen on hieman kuten vastatuulessa juoksemista

Erwin Schrödinger käytti "My view of the world" -kirjassa sanaa mneme, jolla hän käsittelee orgaanisen ja epäorgaanisen maailman eroa. Erona on se, että elollinen muistaa menneet tapahtumat ja osaa toimia niiden kautta. Näin syntyy ärsykkeitä ja niihin reagoimista, signaaleja. Esimerkiksi tätä on ehdotettu Susan Blackmoren meemi -sanan taustalle. On toistuvia ideoita joita kopioidaan ja jotka siirtyvät ihmisestä toiseen.

Moni ei näe meemiä, Blackmoren määritelemällä tavalla, järkevänä käsitteenä. Mutta likimain kaikki kuitenkin ovat sitä mieltä että innovoinnin ja toistamisen välillä on inbalanssi. : Ilman muistia maailmasta on likimain mahdotonta keksiä järkeviä, todellisuuteen liittyviä, innovaatioita. Mutta samalla uuden keksiminen on vaikeampaa kuin jo keksityn toistaminen. On vaikeaa tehdä hittibiisi, mutta sen piraattikopioiden lataaminen netistä on helppoa. Hyvän hittibiisin tekeminen vaatii kuitenkin näkemystä toimivasta musiikista, muistamista.

Tästä saa pienen aavistuksen katsomalla eri maiden sanastoon. Sillä sana pitää sisällään idean jostain ; Sanan kehittäjä viittaa johonkin, ja tämän eriyttäminen ympäristöstään vaatii jonkinasteisen oivalluksen. Osa on konkreettisia, kuten vaikka "kissaa" kuvaava sana. Mutta jotkut vaativat syvempää tajuamista ; Esimerkiksi hollantilaisilla on siisti sana, "uitwaaien". Se kääntyy suomeksi likimain "kävellä tuulessa huvikseen", joka viittaa siihen riemuun joka tuulessa kävelystä voi tulla.

Tuulessa kävelemisen riemu lienee yleismaailmallinen. Mutta kaikkien kielessä se ei pamahda aivosolukkoon yhtenä sanana. Joku hollantilainen on käsittänyt tarpeen ja muut ovat ottaneet idean vakavasti ja termi on levinnyt. Tällä sanalla soisi olevan synonyymin suomen kielelläkin. Onhan meillä monenlaisia synonyymisanoja tappamiseen ja sotimiseen tarkoitetuille aseillekin.
Kirjoittaja pitää tuulisesta ilmasta kenties enemmän kuin muusta. Tosin vanhemmiten ukkosmyrskyt ovat muuttuneet sisätilaurheiluksi, mukavuudenhalu kun ajaa kastumisen välttämiseen. Kenties tämä viittaa tarpeeseen sanalle "tympääntymisentunne joka syntyy myrskyisenä päivänä siitä että ei kastumisen välttämisen vuoksi viitsi lähteä nauttimaan tuulessa huvikseen kävelystä."

Ei kommentteja: