torstai 23. kesäkuuta 2011

Superarki, Suorituspyhät

"Raamatussa" arkea ja pyhää erotetaan toisistaan. Siellä käsketään esimerkiksi "Muista pyhittää lepopäivä!" Pyhyyttä lähestytään irtautumalla tavallisesta ja normaalista esimerkiksi rituaaleilla tai menemällä erityiseen palvontapaikkaan. Ihminen kokee tässä yhteydessä hartautta juuri siten että Pyhä on eskapismia arjesta.

Olen ollut huomaavinani, että perinteinen jaottelu jossa arjesta irtaudutaan on vähenemässä. Luterilaisen kirkkomme "Arki@Pyhä" esimerkiksi näyttää että Pyhyys on palvelin jolla arki pyörii. Sama on näkynyt muutenkin yhteiskunnassamme. Esimerkiksi Pasi Heikuran "Samoilla linjoilla" kertoo latteudeksi määritetystä "Arki" -sanasta että se on "Normaalin elämän ylevöittämisklisee. 1990 -luvun lopulla työelämän haasteista tuli niin kiinnostavia, että aikaa ei enää riittänyt normaalin elämän (perheen, kodin, ystävien ja harrastusten) viettämiselle. Tällöin naistenlehtien sivuille ilmestyivät ensimmäiset "arkea" käsittelevät artikkelit. Vanha tylsä ja uuvuttava "arki" muuttui "hyväksi arjeksi", pullantuoksuiseksi elämäksi, jossa on epämiellyttäviä asioita juuri sen verran että "arjessa on elämän maku". Termin käyttäjän kuulijat ymmärtävät, että vaikka puhuja on korvaamaton ihminen työpaikallaan, hän arvostaisi enemmän puuhailua kotona perheensä kanssa." Heikuran teemana on se, että yhteiskunnan suorituskeskeisyys on ajanut arjen nurkkaan. Tylsälle ja ikävälle ei jää tilaa. Kenties tätä tylsää ja ikävää tulee jopa kaivatuksi.

Soveltaakseni tämän teologissävytteisiin alkusanoihini voisi sanoa että hektisyys tiivistää pakosti "Pyhän" "arkeen". Muuten hektinen arki veisi ajan niin että Pyhälle ei jäisi enää mitään. Ei ole yksinkertaisesti tilaa eriyttää Pyhää erikseen. Joten vaihtoehtona on vain Pyhän lakkaaminen tai sitten arjen ja Pyhän yhteensovittaminen.

En usko että moni on asiasta hirveän erimielinen. Tämä näkyy myös lomailussa. Työpaikassanikin ihmeteltiin kuinka en ollut suunnitellut mitään lomasuunnitelmia. Että en ole varannut ulkomaanmatkaa, ole menossa mökille jossa minulla olisi remonttisuunnitelma. Tai jotain muuta jossa loma muuttuisi määritelmäksi "ennalta organisoitu ja suunniteltu toimenpidesarja, joka huipentuu tavoitteellisiin askareisiin joiden tarkoituksena on saada aikaan tiettyjä asioita tietyssä aikataulussa." Ajattelin että hitot tämänlaisista lomista. Siksipä minulla ei mitään lomaa olekaan. Esimerkiksi Juhannuksena olen töissä. Kaikki, niin isot pomot, kuin työläisetkin ovat kotona. Sen sijaan työpaikan avaimet, tilat ja kahvinkeitin ovat valtakuntaani.

Jos loma on työtä, voin saman tien saada siitä palkkaa ; Ni!

Ei kommentteja: