maanantai 13. kesäkuuta 2011

(Epä)Kristillinen itsepuolustus.

Löysin internetistä itseäni huvittaneen tekstin "Martial Arts - Distraction of many Christians". Teksti muistuttaa, että itse asiassa monia itsepuolustuskerhoja myydään kristillisyydellä. Itsepuolustuslajien kerrotaan vahvistavan soturiasennetta, jota Jeesuksen puolesta taistelevat tarvitsevat. "so-called youth and evangelism ministries promote the martial arts as a means of motivating youth in evangelism, spiritual warfare, etc." ... "These extension ministries give all students the chance to sharpen their soul winning skills, be an encouragement to others, and use their skills to glorify God." Kerhot ovat toki totta, niitä on paljon. Toisin sanoen itsepuolustuslajeja myydään kristillisyydellä ja kristillisyyttä kaupitellaan kristillisyydellä.
1: Muistelempa tässä erästä maassa vieraillutta luennoija-käännyttäjää, joka oli kungfuka. Hänen luennoillaan kertoiltiin Bruce Leestä ja siitä miten usein elokuvissa näyttelijöiden liikkeitä nopeutetaan, mutta hänen liikkeitään hidastetaan. Itsepuolustus oli coolia ja jokin tästä cooliudesta tarttui kristinuskoonkin kun kristitty itsepuolustusmies luennoi.

Kirjoittaja on kriittinen. Hänestä itsepuolustuslajit ovat Zen -buddhalaisuutta, eivätkä kristillisiä. Niissä on idän harhaoppeja. Siinä missä itsepuolustuksen mekaaniseen taitoon ilman persoonallista kasvua olevat (jutsu) -lajit kokevat normaalisti kovaa kritiikkiä kun taas persoonan kehittämiseen keskittyvät (do) -lajit koetaan hengellisinä ja pehmeinä. Niissähän ei korosteta tuhoamista, vaan tuhoamistaito on vain keino vetää omat henkiset voimavarat eteenpäin. Kirjoittaja näkee kuitenkin nimen omaan do -lajit huolestuttavina, koska niissä on hengellinen pohjasävy. "Chinese karate masters considered karate to be an extension of their religion." Ne ovat väärää uskontoa, harhaoppia. Lisäksi sen tarjoama itsevarmuus on laadultaan huonoa, demonista. "Zen meditation provides a false "inner peace" that is at best a counterfeit of the peace only God can give. There is only one source of inner peace-the Holy Spirit (Galatians 5:22, But the fruit of the Spirit is love, joy, peace, longsuffering, gentleness, goodness, faith, ). We can choose between the self-control developed by the Holy Spirit, or the self-control of Zen. And with the self-control of Zen, as with any Eastern meditation technique, one could also be opening himself up to demonic activity.".

Sävy on tietysti paikoin jopa lempeä. Kristillisyyttä ei voida yhdistää mitenkään väkivaltaan. Se, miten karatessa ei suosita hyökkäämistä vaan korosteaan vain oman elämän säilyttämistä, on irrelevanttia koska lyöminen on lyömistä ja potkiminen potkimista "But, eventually you can justify attack. This is NOT, "Love your enemies"" Huolta on myös rituaalisissa toiminnoissa. Esimerkiksi kumartaminen yhdistetään kunnioittamisen kautta palvontaan. Karatesaleissa tehdyt kumarrukset ovat siksi epäjumalan palvontaa. "Bowing is worship in the Bible and in all religion. To which Lord do YOU bow?" Lisäksi itsepuolustuslajit, kuten karate sitouttavat, esimerkiksi pyrkimys saada karatea kaikkeen mitä tekee, on itse asiassa sama asia kuin laittaisi itsepuolustuslajin Jeesuksen yli.

Yllä oleva on tietysti sinällään uskonnonvapauteen kuuluvaa näkemysten esittelyä. Se ei tee sitä, mitä Järvenpääläiset Jehovan Todistajat minulle yrittivät. He selittivät minulle pitkästi miten itsepuolustus on Jehovan tahdon vastaista, ja että itsepuolustus on heidän uskontonsa mukaan väärin. Ja tämän he näkivät jonkinlaisena perusteluna sille, että minun tulisi lopettaa se. Aivan kuin heidän vakaumuksensa olisi jokin normi jota minunkin - joka en missään tapauksessa heidän vakaumustaan jakanut/kannattanut tai edes arvostanut - olisi toteltava.

Antamani linkki on kuitenkin malliesimerkki siitä, että vaikka monesti selitetään että "Raamattu" on yksiselitteinen ohjeiden antaja. Fundamentalistit selittävät että "Raamattua" voidaan ymmärtää, eikä kirjaimellisen lukemisen sijasta ole mitään tulkintoja. Kuitenkin jopa fundamentalistien parissa on syviä mielipide -eroja itsepuolustuslajien kaltaisissa ihmiselämän kannalta olennaisen keskeisissä arvokysymyksissä. (Don't fuck with my priorities!) Koulukunnan sisällä näkemys on tietysti ilmiselvä, mutta mielipide -erot ovat suuria, joku toinen kokee että asia on ilmiselvästi juuri toisin päin. Näin paljastuukin että jakeenvalinta ja näkökulma ja korostusasiat ovat olennaisia. On vaikeaa erottaa mikä on "mielipidettä", "maailmankuvan värittämää tulkintaa" ja "aktuaalista maailmankuvan värittämätöntä kirjan sisältöä".
Kuva on yksityiskohta, Michelangelon maalaama Jeesus. Pienellä mielikuvituksella hänet voi nähdä harjoittamassa jotain tarkemmin määrittelemätöntä idän harhaoppia.

Ei kommentteja: