sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Jarlan paradoksi.

Jarlan "Fingerporissa" oli sarjakuvastrippi, jossa viitattiin siihen miten alkusyyargumentissa Jumalalla selitetään usein sitä "miksi on jotain eikä mitään". Jumalaa on perinteisesti tarvittu, koska on haluttu ajatella että kaikelle on syy (mutta jotenkin usein myös pitäisi uskoa samanaikaisesti aina on ollut jotain, eli kaikella pitää olla alku vaikka se olisi sitten luonteeltaan ikuinen ja ääretön).

Yhtenä ongelmana tässä on se, minkä Jarlakin esiintuo ; Jos aiheena on, miksi on jotain eikä mitään, niin Jumala ei voi ratkaista asiaa mikäli hän on jotain. Näin ollen olemassaolevasta seuraa olemassaolevaa, eikä ongelma tavallaan ratkea mitenkään. Jumalan ikään kuin oletetaan selittävän olemassaolo, mutta oikeasti se vain siirtää kysymyksen yhden portaan kauemmas ; Jos universumin olemassaoloa ei saa pitää vastauksena, vaan vaaditaan vastaus olemassaololle, on selvää että Jumala ei ratkaise juuri tätä ratkaisevaa olemassaolon kysymystä, koska Jumalan olemassaolo jää silti mysteeriseksi.

Jotta tästä päästäisiin eroon Jumalan täytyisi olla olemassaolematon, jolloin Hän ei olisi mitään. Tästä päädytään paradoksaaliseen tulokseen, jossa "vastauksen siihen miksi on jotain eikä mitään" antava Jumala onkin ateistien Jumala, olemassaolematon Jumala.

Ei kommentteja: