torstai 23. kesäkuuta 2011

Soija on pahaa!

Uusimman "City" -lehden sivuille oli painettu mielipidekirjoitus jossa kritisoitiin vegaaniruokapaikan arvostelua. Kriitikko lähti siitä, että ruoan arviointi on subjektiivista. Mutta jatkoi sitten esittämällä että kasvisruokavalio on päin vastoin maukkaampaa ja että siitä pitävillä on lähinnä asennevamma. Rakenne oli kaiken kaikkiaan sellainen, että kokonaisuus näyttää siltä että tuohtuneen moittijan mielestä vegeruuan moittiminen on subjektiivista mutta vegaanien ruoka on objektiivisesti maukkaampaa.

Tässä onkin mukana näppärästi kaksi ruokailuun liittyvää teemaa ; Ruoan maukkuuden nähdään olevan subjektiivista. Mutta toisaalta sitä pidetään yleistettävänä siinä määrin että ravintoloita (a) kehutaan tai moititaan kavereille (b) maksetaan ravintola -arvostelijoille siitä että nämä arvioivat onko ruoka maukasta.

Lisäintoa saa vaikkapa "Tosimiesten kasvismakkaratestistä", jossa esimerkiksi A.W.Yrjänä kritisoi "Voiko tällaista tehdä Jumalan hyvistä aineksista!" ... "Karsea. Jauhoinen, mauton ja kuiva." Nämäkin ovat tietysti subjektiivisia mieltymyksiä jotka eivät mitenkään kumoa sitä objektiivista tosiasiaa, että mikään ruoka ei ole parempaa, maukkaampaa ja ihastuttavampaa ruokaa kuin kasvismakkarat.

Itse olen tunnustuksellinen lihansyöjä. Olen toki kokeillut kasvisruokia, mutta niiden yleinen ongelma näyttää tiivistyvän siihen että ne maistuvat pahoilta. Niitä on joko pirun vaikeaa tehdä, tai sitten joutuu turvautumaan johonkin joka maistuu pahvilta. Toki hyviäkin kasvisruokia on, mutta niitä kuvaa yleensä se, että ne on kehitetty kasvisruoiksi. Monet soijaruokalajit ovat siis itse asiassa huononnettuja muunnoksia alunperin lihaa sisältävistä ruokalajeista.

Muutenkin soija on kenties halpaa, mutta myös prosessoitua ruokaa. Soijassa on pavuille tyypillisiä myrkkyjä, joista pitää päästä eroon. Esimerkiksi trollatessani salilla kasvisruokailusta Widsor livautti minulle monenlaista faktaa soijan prosessointivaiheesta. Historiallisestikin liottelu ja fermentointi on oleellinen osa soijanvalmistusta jotta myrkylisyydestä päästäisiin eroon ja soijaa olisi mahdollista syödä. Loppupäätelmä oli kuvaava "Soy is not intended for human consumption!" Tämän objektiivisen faktan lisäksi soija maistuu aika hirveältä, mausteena se menee mutta ei isompana aterian osana. Vaikka mikä prosessointi muuttaa soijan ravinnoksi kelpaavaksi, sen kulinaariset arvot ovat aina yhtä huonot.

Soija on tällöin ihmisen prosessoimaa pseudolihaa. Luonnotonta menoa on tälläinen! Ainut luonnollinen tapa prosessoida soijaa on syöttää sitä lehmille ja sioille ja sitten näiden elimistöt luonnonmukaisesti prosessoivat soijan proteiiniksi jonka minä leikkaan lautaselle.
Kirjoittajalla ei ole oikeasti mitään kasvisruokailua vastaan. Enemmän sitä "toinen mielipide on subjektiivista" -asennetta ihmettelen.

Ei kommentteja: