torstai 3. helmikuuta 2011

Sairaudeksi!

"Discourses are tactical elements or blocks operating in the field of force relations; there can exist different and even contradictory discourses within the same strategy; they can, on the contrary, circulate without changing their form from one strategy to another, opposing strategy."
(Michel Foucault)


Medikalisaatio, ongelmien psykologisoiminen, on suorastaan läpitunkenut yhteiskuntamme. Sain tuoreesti vanhempaan blogaukseeni aiheesta varsin mielenkiintoisen kommentin. Sen pohjalta oli varsin helppo lähteä mietiskelemään erilaisia näkökulmia tähän ilmiöön ja sain tästä ikään kuin kimmokkeen kirjoitella aiheesta lisää.

Tässä yritän näyttää lähinnä sitä, miten hyvinkin erilaisilla lähestymistavoilla sama ilmiö voidaan selittää. Ja samalla nämä selitykset eivät ole keskenään ristiriitaisia, vaan luultavasti eri kohdissa ne painottuvat eri tavoin. Motiiveja saadaan ainakin seuraavantyyppisiä:
1: Medikalisoitumista voidaan lähestyä psykologien valtapelinä. Esimerkiksi psykoanalyytikot voivat haluta arvovaltaa. Tätä kautta he haluavat levittää tämänlaista henkeä yhteiskuntaan. Toki tässä halu sekoittuu luultavasti myös puhtaaseen auttamisenhaluun.
2: Diagnoosin kautta saadaan vastuunpoistoa. Karkeimmillaan tämä näkyy "shopping for a diagnosis" -ilmiössä, jossa ihmiset googlettavat itselleen erilaisia diagnooseja ilman että se varmistetaan asiantuntijalla. Tämä tietysti tavallaan loukkaa "oikeita diagnoosin saaneita" sen takia että he voivat yrittää toimia jollain tavalla mutta eivät vaan voi. Ja samalla joku oikeuttaa vaikkapa vääränlaisen käyttäytymisensä vetoamalla itsekeksittyyn diagnoosiin. Piirre johon viitataan johtuu kuitenkin siitä että ei viitsitä tai haluta tehdä asialle mitään, mutta olisi inhottavaa kantaa vastuu tästä laiminlyönnistä.
3: Muita diagnosoivat saavat arvovaltaa psykologisella terminologialla koska psykologia on arvostettu tieteenala. Näin he voivat ottaa aihepiiriksi aiheita joihin heillä olisi lähinnä henkilökohtaisten mieltymyksen ympärille rakentuvia näkemyksiä. Niistä ei pidetä nykyään joten vanha "kyyläys" ja "omien arvojen tuputtaminen" täytyy kätkeä. Motiivi tunkea nenää muiden asioihin ei ole muuttunut, mutta toisilla tavoilla oman sanoman saa myös läpi. Tämä herättää intoa kehitellä muista diagnooseja. Amatööri näkee helposti sanat ja hienoja psykiatrien TV -showista napattuja sanoja papukaijamaisesti solkkaavan kukkahattutädin ad Psychobabble menee läpi useille. Sehän ei kuulosta enää kyyläämiseltä josta tulisi moittia vaan mielenterveyden hoidolta, josta tulisi miltei antaa mitali.
4: Korvausnäkemyksessä ajatellaan että uskonnolla on ollut ennen jokin merkitys. Tietyllä tavalla psykiatri tekee samanlaista sielunhoitotyötä kuin pastorikin. Avemaria vain korvataan psyykenlääkkeillä ja hyväntekeväisyystoimet taideterapialla. Tässä ajatuksena on se, että maallistuneessa yhteiskunnassa tälle kirkon palvelulle on tavallaan tullut tyhjiö, joka täyttyy jotenkin. Kaupallisesti ajatellen tämänlaiselle työlle on kysyntää, joten siihen on mahdolllista ja taloudellisesti kannattavaa laittaa tarjontaakin.

Näin monenlaatuinen suhtautuminen medikalisointiin onnistuu tietysti siksi että yhteiskunnassamme mielenterveyteen suhtaudutaan hyvin hajanaisesti. Mieleltään järkkyneeltä viedään usein uskottavuus ja vastuu. Mielenterveyden järkkyminen johtaa holhoamiseen ja mielenterveydenhäiriöillä yritetään jopa tehdä itsestä "mielenkiintoisempi". Koska ilmiöön suhtaudutaan hyvin moninaisesti, siihen liittyy luonnollisesti paljon erilaisia tavoitetiloja.

Eri mielenterveyden häiriöille on ikään kuin diagnoosin, oireiden ja hoidon ja tilan kanssa selviämisen lisäksi yhteiskunnallinen status. Maanis-depressiivisyys voi olla haluttava jos haluat antaa itsestäsi herkän ja taiteellisen kuvan. Erilaiset traumat tekevät sinusta joko vaikeudet voittavan taistelijan tai hoivattavan, riippuen ympäröivästä tarinasta. Erilaiset persoonallisuushäiriöt taas ovat käteviä leimakirveitä jos haluaa haukkua ja syyllistää jotakuta josta ei pidä. Vammaisuus johtaa siihen että toista voidaan alkaa holhoamaan, parantamisen nimissä.
Naakkaa vituttaa. Naakalla on traumoja. Niin naakasta on tullut aggressiivisia primitiivireaktioita saava antisosiaalinen psykopaatti sekä ahmimishäiriöinen narsisti. Muistakaamme, että naakka on erilainen oppija, jonka ainutlaatuista elämää tukekaamme parhaamme mukaan!

Ei kommentteja: