maanantai 25. heinäkuuta 2011

Sanat oikeassa paikassa.

"Catherine Tate Showssa" tänään oli vitsi sairaanhoitajasta. Hän ei suostunut käyttämään monia sanoja. Sellaisia kuin "vagina" tai "rinnat". Sen sijaan hän käytti slangissa tavattavia kiertoilmauksia. Ja aina kun ne mainittiin nimeltä hän hihitteli "rivouksista". Sairaanhoitajan toimintaa ei pidetty hyvänä, häneltä vaadittiin ammattitermien käyttämistä ja kiertoilmaisuja pidettiin alatyylisenä ja karkeana.

Tämänlainen tapa käyttää kieltä on tietysti asiaankuuluva. Kielessä on sanan lisäksi tilanne jossa sitä käyttää. Sanojen merkitykset ratkaisevat. Esimerkiksi sana "neekeri" on ollut aivan normaali sana vielä minun lapsuusaikaan. Meillä oli jopa luokassa taululla sellainen taulu jossa oli "N niin kuin Neekeri". Tätä ei pidetty poliittisesti epäkorrektina. Nyt sanaan on kertynyt konnotaatioita ja se koetaan rasistisena sanana. Monien on ollut vaikeaa sopeutua tähän. (Ulkomailla tilanne on varmasti erilainen, koska "Nigger" on sana jota kuulee esimerkiksi gangsterirapissa mustien miesten suusta. Suomessa "neekeri" -sana ei ole tämmöisessä käytössä.) Sana koetaan yleisesti rasistisena ja alatyylisenä. Joten sitä käyttävä on hieman kuten "Catherine Tate Shown" sairaanhoitaja. Ei pahantahtoinen, mutta silti karkea ja totaalisen sokea yleiselle sanojen konnotaatiomaailmalle.

Mutta onneksi sanat voivat vapautua. "Cracked" kuvaa monia englannissa tavattavia sanoja jotka ovat olleet perustaltaan rasistisia. Niiden rasistisuus on kuitenkin karissut. Monet niistä tunnetaan onneksi suomessakin. "Hooligan" tai suomeksi "huligaani" viittaa negatiivisesti irlantilaiseen humalaiseen. "Vandal"/"Vandaalit" taas viittasivat Jumalattomaan saksalaiseen ihmisryhmään jota ei katsottu hyvällä. "Barbarian"/"Barbaari" taas viittasi ulkomaankieltä mokeltavaan sivistymättömään moukkaan. ja niin edespäin.

Näistä sanoista on karissut poliittinen epäkorrektius ja alatyylisyys. Ja se tiedetään siitä että niitä käytetään sujuvasti, eikä niiden käyttämistä jouduta erikseen oikeuttamaan erillisellä argumentaatiolla. Ja itse asiassa samalla yhteys sanan alkuperään on unohtunut. "Neekeri" -sanan kohdalla tilanne ei selvästi ole tämänlainen. Se koetaan epäkohteliaana yleisesti, eikä "Nigger" -sanan ilmeneminen telkkarissa ole muuttanut tätä asennetta ainakaan vielä.

Sanan "neekeri" rasistisuus on perusteltavissa siten että (a) denotaatioltaan siinä viitataan tiettyyn rodulliseen ihmisryhmään (b) sillä on negatiivisia konnotaatioita. Kun viitataan rodulliseen ihmisryhmään negatiivissävytteisellä tavalla, on kyseessä selvästi rasismi. Etenkin jos (c) sana on yleisesti ottaen epävirallinen termi, eli alatyylinen sana.
1: Toki tähän voidaan kasata poikkeuksia. Jos valkoinen mies tekee käännösbiisejä usalaisista ganstereirapbiiseistä, konteksti viittaa ennemminkin siihen että hän ihailee mustia ganstereita kuin että hän olisi heitä vastaan. Toki tässäkin rotuihailussa on kysymys rodullisesta luokittelusta, ihmisiä laitetaan hierarkisesti "parempi ihminen"/"parempi kansalainen"/"siistimpi rotu" -luokitelmiin. Neekeri -sana on tällöinkin eräällä tavalla rasistinen, mutta eri suuntiin kuin tavallisesti. Sanan sisällön lisäksi myös konteksti vaikuttaa siis hemmetin paljon.

Tosin olen itse hyväntahtoisena, ystävällisenä (ja muina sanoina joita minuun ei yleensä liitetä) ihmisenä hyvin taipuvainen uskomaan että hyvin moni "neekeri" -sanaa käyttävä ei ole itse rasisti. He ovat vain "totaalisen pihalla puheympäristöstä" ; He ovat juuri kuten se sairaanhoitaja. Valitettavasti tämä ei muuta sitä että sana jota he käyttävät on rasistinen. He ovat vain inkompetentteja kielenkäyttäjiä, heille sanat on vain "jotain sinne päin" ja he unohtavat kielen vivahteet. Toisin sanoen heille maailma on pullollaan synonyymejä, sielläkin missä moni muu näkee rikasta kieltä jossa sanavalinta painottaa ilmaisuvoimaa.

Joku voisi sanoa että "neekeri" -sanan käyttäjien tulisi opetella suomea. Minä en sano, sillä äidinkielentaitoni on sen verran rajallinen että en kehtaa. Sillä keskenään he voivat tietysti käyttää sanaa ja ymmärtää sen sisällön. Kokea vaikkapa yhteistä peruskoulunostalgiaa "tajuamatta maalaisuudessaan" sitä että heidän puheensa on yleisesti ottaen tulkittavissa rasistisiksi. He ovat kuitenkin rasistisia tarkoittamattaan. Kai sekin jossain painaa.
Tiedoksi kaikille : Neekeri -sanan rasitiseksi väittäminen ei ole rasismia. Siinä ei viitata neekeri -sanan käyttäjän rotuun, vaan termin yleisiin konnotaatioihin, kielen käyttöön ja merkityksiin. Jos jokin kielenkäyttö voidaan määritellään rasistiseksi tai ystävälliseksi tai miksikään, se joudutaan tekemään juuri tätä kautta! Tosin myöskään neekeri -sanan rasistisuudesta sanovien rasistiseksi syyttäviin monien mielestä sopivan termin "ääliö" käyttäminen ei ole rasistinen, mutta syrjivä termi se sen sijaan on.

Ei kommentteja: