perjantai 1. heinäkuuta 2011

Baarinnurkan Kalja -Jamppa

"You know who you're going to turn into. That sad old man in the pub that no-one wants to sit beside because after a few drinks he'll start talking about the girl that got away."
("From Hell")


Viihde esittää hyvin usein "rakkaudessaan pettyneen arkajalan" ihmistyypin. Tämä hahmo ei ole uskaltanut tehdä aloitetta ja on siksi jäänyt haikailemaan "mitä jos" -maailmaan.

Henkenä on karkeasti se, että pelkuri arastelee etukäteen ja rohkea jälkikäteen. ; "Criminal Minds" -sarjan jakso "Reckoner" kuvaa tunnelmaa kuvaamalla Rossin etäistä, platonista, elämänkestävää, romanssia joka ei johda mihinkään. Edes siihen yhteen yöhön. Uraansa keskittynyt, rakkaudessaan pettynyt, agentti neuvookin jakson lopussa kollegaansa sanomalla "You have a family. When all this is over, what are you going to do to make sure you're not a lonely guy, wondering why you let the purest thing in your life ... get away?" ; Tämä rohkaisevanakin nähtävä kannustava kulma on sinällään oikeassa, että uskalluksen puutehan ei missään tapauksessa johda onnistumiseen romanssiasioissa. Näin ollen yrittäjät voivat onnistua tai epäonnistua ja passiiviset vain epäonnistua. Kuitenkin moni jättää riskin ottamatta.

Kuitenkin tämä mainittu kuva on myös vääristymä todellisuudesta. Sillä epäonnistumisia ei kuvata kovin positiivisesti viihteessä. Ideaalipari voittaa ja vastavoimana on usein hieman kyseenalainen veikko. Hyvän tyypin romanssiepäonnistumiset ovat "vain väliaikaisia". Vähissä ovat ne viihdemaailman "yrittäneet hyvät tyypit" jotka eivät ole onnistaneet. Heille on aina luvassa jotain. Tosimaailma kuitenkin tuntee tämän epäonnistuja -ihmistyypin, joka on yrittänyt ja epäonnistunut.

Heidät on tosin helppo unohtaa, sillä niin viihde kuin yhteiskunnassamme asuvat ihmisetkin tuppaavat värittämään rakkauselämän teemat otsikon "kohtalo" alle. Epäonnistuminen tarkoittaa tässä skeemassa vain että "Ei Ollut Se Oikea". Näin ollen onnistuminen itse asiassa kuittaa kohtalon. Epäonnistuneen rakkaus oli vain jotenkin väärää ja epäonnistunutta - jos ei muuten niin olemalla väärässä kontekstissa. Tämä selityskenttä ei kuitenkaan ole kovin toimiva tai lohduttava niille epäonnistujille jotka ovat yrittäneet ja joille tunnetila on jäänyt, ihmissuhde on vain jäänyt toteutumatta.

Epäonnistumisessaan räytyvälle "ei ole oikea" itse asiassa väittää implisiittsiesti että se heidän räydyttävä rakkauskaan ei ole aito, tärkeä tai tosi, vaan jokin valheellinen illuusio. Tämä taas helposti halventaa itse tunnetta, että mutkan kautta rakkauden kohdetta ; Sehän sanoo että kohde on jotenkin väärä, puutteellinen, vääränlainen tai muuten vaan huono. ; Mielenkiintoista kyllä esimerkiksi (kovasti tykkäämäni) Montaignen mukaan viisautta olisikin osata auttaa juuri tämänlaisissa ongelmatilanteissa. Tältä osin viihde eivätkä ihmiset ole kovin viisaita.

Toinen jännittävä asia on, että yllättävän usein viihde kuitenkin kuvaa tuon kadonneen ja epäonnistuneen rakkauden kauniisti. Arkajalalla nähdään olevan jotenkin erityisen puhdas rakkaussuhde, missä näkyy ainakin keskiaikaisen tarinaperinteen ihannoiman fin amour -perinteen jälkiä. Voidaankin kuitenkin kysyä, onko tämä puhdas rakkausmuoto mahdollista jos suhde olisi aktualisoitunut. Sillä konkreettisessa elämässä romanssissakin on aina kaikkea sotkuista, mutkikasta ja likaista. Siksi "Yö":n lyriikoiden tapaan "Niin pienen hetken rakkaus on lumivalkoinen". Arkajalat ovat kenties keksineet tavan pidentää tämän koko elämän mittaiseksi ; Kun vain osaisivat olla katkeroitumatta. (Eivät osaa.)

Ei kommentteja: