sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Hiusten halontaa (ja hieman pyrstönkin) ~ Eli miten Jeesus vihaa kahviloita.

Tätä tekstiä ei missään nimessä saa nähdä väärin.

Jos kuulen tarinaa siitä miten "Harry Potterissa" oleva huispaus on seksin allegoria, olen ensimmäisenä nauramassa ja levittämässä asiaa. Siksi minulle kannattaa oikeasti selitetään vuolaasti siitä fallinen sauva jalkojen välissä käytävästä pelistä, jossa palloa yritetään saada "rinkulan läpi", joka on siis selvästi vaginan symboli. Ja että usea tömistää karulla tyylillä, ja kerää hieman pisteitä. Mutta sitten on se eliittisieppari, joka hakee sitä nopeasti vilistävää palloa. Joka on tietysti G -pisteen allegoria. G -pisteen, joka on vaikea löytää ja sen löytäminen vaatii tarkkaa silmää ja hyvää koordinaatiota. Sillä jos sinulla on tämänlaista asiaa kerrottavanasi, kuuntelen innostuneesti ja levitän sanaa asiasta.

Tosin en siksi että se olisi totta tai syvällistä psykologista ymmärrystä ja hienostunutta symbolien ymmärtämiseen liittyvää viisautta. Vaan siksi että se on hyvä vitsi. Näkemykseni muistuttaa "Napoleonin kompleksejen" unientulkintaan liittyvää kommenttia "Toissa viikolla minä katselin yöllä aivan yllätyksenä ja pyytämättä sitä, kuinka minulle entuudestaan tuntematon miekkonen survoi Hammurabin lainpylvästä takapuoleensa nautintomielessä. En ole uskovainen enkä freudilainen, mutta tunnistan massiivisen tulkintapotentiaalin, kun sellainen tulee (karmealla, häiritsevällä, valvottavalla tavalla) vastaan."

Tätä tekstiä ei saa ymmärtää väärin.

En latista fundamentalismia ilmiönä jonkin läpeensä eitoivottavaksi ja pahaksi ja idioottimaiseksi järjestelmäksi. Onhan kristinusko tietysti myös "kirjauskonto" siinä mielessä että "Raamatulla" on tärkeä rooli sen farisealaista ulkolukua olennaisemman uskon rakentamisessa ja jäsentämisessä. Joten on ymmärrettävää että jotkut lukevat sitä kuin se olisi tietosanakirja. Sen sijaan esitänkin että fundamentalismin parissa pyörii paljon sellaista tavaraa, että ne ovat nekin luokiteltavissa joksikin muuksi kuin syvälliseksi yliluonnollista maailmaa koskevaksi ymmärrykseksi ja hienostuneeksi Totuuden tietämistä koskevaksi viisaudeksi. En sisi väitä että fundamentalistit olisivat idiootteja - sen piirit vain antavat jostain syystä aika usein idiooteille mahdollisuuden loistaa, saada näkyvyyttä ja seuraajia.

Sillä jos me otamme unientulkintaan sopivan psykologistisen vitsianalogiamyllyn ja yhdistämme sen uskonnolliseen hupsutteluun, niin siinä vaiheessa syntyy se, että Jeesus vihaa kahviloita. Tai ainakin Starbucksia. Tässä taannoinhan kävi esimerkiksi niin, että Starbucksin logoa ruvettiin tulkitsemaan hyvinkin symbolisesti. Logossa oli merenneito, jolla näytti olevan kaksi pyrstöä. Fundamentalistit saivat aikaan oikein kansanliikkeen, jossa "Starbucksia" alettiin kutsumaan "Slutbucksiksi".

Logo itsessään on suunnilleen yhtä viaton ja eroottinen kuin "Chiquita" -banaanin tunnus. Pahuus löydettiin siitä että tämä kaksihaarainen pyrstö viittaa jalkojen levittelyyn. Sellaiseen eroottiseen asentoon, jossa haaroväli näkyy. Siihen jota "Playboy" -lehti kieltäytyy käyttämästä, koska sehän ei ole mikään runkkulehti, vaan elämäniloisten herrasmiesten lehti. (Jossa on artikkeleita, niin että sinulla on tekosyy ostaa lehti. Ei sillä että kukaan uskoisi.) Ryhmän perustaja selitti että "The Starbucks logo has a naked woman on it with her legs spread like a prostitute, explains Mark Dice, founder of the group. Need I say more? It's extremely poor taste, and the company might as well call themselves, Slutbucks."
1: Linkin takaa löytyy myös kuva tästä logosta. Katso sitä ja mieti että jos järkyttyy sen moraalittomuudesta ja irstaudesta, niin mistä sellainen ihminen sitten ei järkyty. Vastaus lienee "Raamatussa" Jumalan käskemät hyvät kansanmurhat. Ne ovat heistä luultavasti aivan kesyjä ja eettisiä eivätkä ollenkaan järkyttäviä.

Eniten tässä kuitenkin kiinnittää huomio (a) vakavuus jolla toimeen ryhdyttiin suhteessa (b) asian merkityksellisyyteen. Maailmassa on köyhyyttä ja muita asioita, mutta nämä tyypit priorisoivat voimavarojaan rakentaakseen marginaalin voimin boikottia suositulle yhtiölle koska sen logossa on nähtävissä hyvin mutkikkaan abstraktin pyörittelyn kautta tulkittavissa jotain joka rikkoo ehkä kenties joidenkin ihmisten moraalitajua vastaan. "Hei, meillä on köyhyys ja maailma epäreiluus voitettavissa Hyvyyden Nimessä. Ja me valitamme logon symmetriasta tavalla jolla tavallisesti generoidaan vitsejä!" Ei rehellisesti sanoen liene se kuva, jota fundamentalistitkaan haluavat itsestään kovin laajasti antaa. Mutta toisaalta. Jos maailmaa pitää tehdä paremmaksi, vitsin heittäminen silloin tällöin ei välttämättä ole ainakaan este.

1 kommentti:

Ofelia kirjoitti...

Huh. Tutkimaton on ihmisten korvienväli. Ja puhe siitä mistä puute. Enpä haluaisi tavata ihmistä, joka näkee "säädytöntä seksuaalisuutta" joka paikassa. Mitä tämä kaikki heistä kertookaan!