lauantai 2. heinäkuuta 2011

Kuolemansynnin päihittäjä (Hyvä Eukko!)

Hieronymus Boschin 1500 -luvulla maalaama "The Seven Deadly Sins and the Four Last Things" käsittelee kuolemansyntejä. En kuitenkaan ajatellut kirjoittaa siitä. Sen sijaan keskityn maalauksessa olevaan yksityiskohtaan, joka käsittelee kuolemansynti vihaa.Kuvassa on nainen ja mies, jolla on kädessään kookas väkipuukko (messer), falchion tai backsword - joita kaikkia kuvaa se, että niitä käytettiin runsaasti rahvaan aseena. Ja etenkin väkipuukolla oli myös maine "rahvaana aseena". Tämä symbolisoi -ajan hengen mukaisesti- tilanteen rajuutta ja rujoutta. Miehellä on toisessa kädessään viinikarahvi. Tilanteessa mies on selvästi vihainen ja aseistautunut. Hänen järkensä on sammunut alkoholista. Looginen selitys tilanteelle voi olla vaikkapa perheriita ja tähän liittyvä harvinaisen vaaralliseksi eskaloitunut perheväkivalta.

Kuitenkin nainen hallitsee kuvassa tilannetta. Itse asiassa merkittävää onkin huomata, että naisen toiminta on sen tasoista että siitä löytyy oikeita asioita opetettavaksi vaikka perusitsepuolustuksesta kiinnostuneille.
1: Etäisyydenhallinta on tilanteenmukaista. Nainen on hyvin lähellä, mikä on tärkeää koska mies on aseistautunut. Noin lähellä mies ei pääse lyömään voimalla.
2: Tasapainonhallinta on kohdallaan. Vaikka ase on miehen kädessä, nainen hallitsee oikeantyyppisellä kontaktilla kättä. Hyökkäyslinja suljetaan ja tasapaino murretaan yhdellä ja samalla aktiolla. Itse asiassa kuvassa näkee miten miehen ranne on kääntynyt epäluonnolliseen asentoon. Tämä lisää horjutusta suuntaan, joka on oikea. Tasapainoa horjutetaan tätä kautta juuri siihen suuntaan mihin miehen jalat antavat vähiten tukea. Nainen tukee tätä sillä, että hänellä on hyvä ryhti. Myös naisen jalat näyttävät olevan tukevasti. Myös hänen tapansa ottaa - ainakin minun mieleeni muutamat judon tekniikat mieleentuova - ottaa vyöstä kiinni on tilanteeseensopiva ja horjutusta maksimoiva. Horjutuksen tehokkuudelle antaa viimeisen silauksen (edellämainittu) naisen lyhyt etäisyys.

Kuva on sinänsä mielenkiintoinen, sillä tuosta ajasta ei helposti synny mielikuvaa tasa -arvoisuudesta. Kuvassa on kuitenkin selvästi vahva, jopa soturillisia hyveitä ilmentävä, naishahmo.

Ei kommentteja: