tiistai 4. lokakuuta 2011

(Yes) we all gonna die (but) it's all about the timing!

Miekkailutekniikoiden rakenteessa on luonnollisesti mukana kirjoittamisenaikainen ympäröivä maailma, sekä yleisemminkin taistelemisen konteksti. Koska erityisen usein keskitytään jopa kuolemaan asti käytyihin kaksintaistelutilanteisiin, on hyvä huomata että perustarkoitus on ollut tappaa toinen ilman että itse kuolee.
1: Nykyisessä maailmassa tämänlainen asenne voi tietysti tuntua julmalta. Mutta me olemmekin symbolisoineet barbaarisuutemme. Katsomme silti mielellämme abstraktien hahmojen kuolemaa televisioruudulla ja oikeutamme tämän väkivallan hahmojen kuvitteellisuudella. Ne kuitenkin näyttävät asioita joskus sen verran voimakkaasti ja todentuntuiseksi että on luultavaa että ihmiset eivät katsoessaan koe mitään järin eriyttävää neljännen seinän rikkoutumista. Sen sijaan he kokevat samastumista taistelevaan sankariin. Kun tämän muistaa, saadaan kenties oikeampi suhtautuminen menneisyydessä eläneisiin ihmisiin.

Tämä ei tietysti ole niin yksiselitteistä kuin voisi luulla. Sillä keskiaikana esimerkiksi yksinkertainen pisto mahaan on luultavasti hyvinkin kuolettava. Koska käytössä ei ollut antibiootteja, ihmiset kuolivat tulehduksiin. Näin toista vatsaan pistäjän ongelma muuttuu siksi, mitä hän tekee sen muutaman päivän tai viikon aikana kun toinen kituu, mutta jona aikana tämä kuitenkin voi lyödä sinulta pään irti pitkällä miekalla. Tämänlainen voitto ja surmalyönti ei tietysti oikein herätä innostusta.

Näin ollen onkin hyvä huomata, että tulehdustappojen lisäksi on olemassa muitakin tapoja;
1: Ihmisissä on "hydrauliikka", eli verisuonisto. Tämä on joskus hirvittävän hidasta, ja joskus taas yllättävän tehokasta. Ongelmallista on se, että vaikka pisto sydämeen vie tajun hyvin nopeasti, sydämen haavoittaminen voi johtaa kuolemaan suhteellisen pitkän ajan kuluttua.
2: Ihmisissä on "mekaaninen puoli" eli raajat ja luusto. Nämä tekevät ihmisestä vaarallisen. Tätä voidaan kontrolloida joko väliaikaisesti tai pysyvästi. Väliaikainen on esimerkiksi horjuttaminen tai käsilukko. Ne eivät johda mihinkään pysyvään. Mutta niiden avulla esimerkiksi verta runsaasti vuotava vastustaja voidaan pitää paikallaan sen olennaisen ajan jona hän on tajuissaan ja voi yrittää lyödä pääsi irti pitkällämiekalla. Toisaalta jos lyöt raajan irti tai ruhjot sen käyttökelpoiseksi, saadaan kannaltasi aikaan nopeaa, merkittävää ja pysyvää tilanteen kohenemista. Irtilyödyllä kädellä ei pidetä miekkaa joka olisi relevantti uhka päällesi.
3: Tämän lisäksi ihmisissä on "sähköt", eli käytännössä aivo ja selkäranka. Ne aikaansaavat vahingoitettuina nopean tajuttomuuden ja kuoleman. Nämä ovat tietysti kauniita ja hyviä asioita. Ongelmana on vain se, että ihmisillä nämä osat on suojattu luukuorella. Siksi esimerkiksi puukolla on melko helppoa lyödä maksaan, mutta vaikeaa pistää aivoihin. Kuitenkin hermostoonkin voidaan vaikuttaa lyhytaikaisesti, esimerkiksi jos kopautat toista miekan perällä voimakkaasti otsaan, saadaan lisäaikaa jona toisen pää voidaan lyödä irti pitkällämiekalla.

Näiden asioiden käyttäminen on tunnettua. Esimerkiksi osassa tekniikoissa on lyönnin jälkeen asetelma sellainen, että toisen käsiä pidetään paikallaan. Ei siksi että ne lyötäisiin irti, vaan sen takia että tajuttomuus voi seurata vasta sekunnin tai parin vuoksi. Ja sinä aikana on hyvä kontrolloida toisen käsiä sillä kätevällä metallisella ulokkeella joka on jo valmiiksi kädessä.

Ei kommentteja: