tiistai 4. lokakuuta 2011

Seksitön pukeutuminen vs. vaatteilla mysterisoitu jännittävä seksikkyys

"On kuitenkin muistettava, että sukupuolielinten näyttämistä säätelevät kaksi lakia: "Suomen Laki" sekä "Kysynnän ja tarjonnan laki"."
(Hikipedia, "Sukupuolielimet")

Yleensä pukeutumisesta tehdään velvollisuus tai ainakin pukeutumatta jäämisestä tulee helposti ongelmia lain kanssa. Velvollisuuden takana on ajatuksia esimerkiksi suojelusta jossa ihmisen omasta itsestä huolehtimisesta tehdään velvollisuus. Kylmettymistä ei pidetä rangaistuksena rikoksesta, vaan ihmisiä suojellaan kylmettymiseltä väkisin. Tämä muistuttaa argumentaatiota jota kohdistettiin keskiajalla fransiskaanimunkkejen itsetarkoitukselliseen askeesiin ja köyhyyteen. Heidän nähtiin delegoivan vastuutaan muille.

Mutta kuitenkin pukeutumisen pääsyyksi näytetään siveys. Alasti kekkaloimista pidetään perverssinä toimintana. Näin silloinkin, kun ihminen tekee tätä kotoaan käsin, kuten opin ollessani "Kirkon ulkomaanavussa" töissä. Sitä vastapäätä olevassa talossa on nimittäin mies joka on kotonaan alasti, sellaisella julkisella tavalla ; Hän nimittäin katsoo alasti ulos ikkunasta ja on siinä pitkiä aikoja tietäen että hänet nähdään. Koska kyseessä on melko kapea tie, kattaa tämä paljas näky yllättävän ison osan ikkunassa olevasta näköalasta, joten tilanteen itse asiassa näkee lähes väkisin jossain vaiheessa. Monet katsoivat pois sellaisella aktiivisella tavalla ja kokivat tilanteen hieman kiusallisena, mikä voi tietysti kannustaa työhön keskittymiseen ikkunasta ulostuijottamisen sijasta. Tämänlaista voi tietysti vielä pitää eksentristyytenä, mutta tätä vahvemmin on ikään kuin pakko suhtautua silloin kun alasti ollaan jossakin pusikoissa ja menossa on muutakin suhinaa kuin maisemien ihailu.

Kuitenkin pukeutumisen toiseksi tärkein funktio on olla seksikästä.

Tämä muistuu mieleeni kun katson tilannetta jossa eräs vajaa parikymppinen vielä vanhempiensa luona kotona asuva neiti halusi pukeutua korsettiin ja stay-up -sukkiin. Hänen ei annettu koska se oli irstasta. Sen sijaan pukeutuminen jossa oli suhteellisen pieni T -paita ja lyhyt hame oli aivan mahdollinen vaikka napa näkyikin. Korsetin ja sukkien peittävä pinta -ala olisi kuitenkin lisännyt peitossa olevaa ihoa verrattuna tähän sallitumpaan pukeutumiseen. Pukeutuminen on siksi myös vahva seksuaalisuuden symboli.

Tämän tiettävästi tietävät myös pornokaupat, jotka myyvät myös erilaisia hameväen hepeniä. Moni onkin sanonut että itse asiassa eroottisinta ei olekaan se, että kaikki näytetään suoraan, vaan se että annetaan hieman ymmärtää. Pukeutuminen voi siksi lisätä seksikkyyttä ja eroottisuutta. Mummokalsareita kutstutaankin joskus leikkimielisesti erotiikantappajiksi. (Minä en tarvitse mummokalsareita, minulla on tähän tarkoitukseen naama.)

Ja vaikka tämä voi tuntua pelkiltä kaupallisuuden rakentamalta oikuilta, jotain jota vain nykyinen nuorisomuoti harjoittaa, mutta tosiasiassa pukeutumisella on aina ilmennetty sukupuolisuutta. Tähän ei tarvitse kuin katsoa Henrik VIII:n oman aikansa muodikkuutta. Hänellä oli esimerkiksi peniskotelo jonka tehtävänä oli korostaa tietyn miehisen substanssin ylväyttä.

Ja jopa "Raamatussa" pidetään tärkeänä että pukeutuminen kertoo sukupuolen ; "5. Moos. 22:5" kertoo "Nainen älköön käyttäkö miehen tamineita, älköönkä mies pukeutuko naisen vaatteisiin; sillä jokainen, joka niin tekee, on kauhistus Herralle, sinun Jumalallesi." Toisin sanoen vaikka pukeutumisen kerrotaan olevan pääfunktioltaan esimerkiksi miehen himoja hillitsevä ja siksi naisen parhaaksi, on kuitenkin jostain syystä aivan väärin viedä tämä loppuun asti ja kätkeä seksuaalisuus pukeutumisella kokonaan. Kun näin tehdään pukeutuminen on siksi pakotetusti jonkinlainen seksuaalinen aktio, ainakin symbolitasolla.
1: Aktiivisimmillaan tämä voi jopa olla islamilaisissa versioissa joissa naisten burkaan pukeutumista pidetään olennaisen tärkeänä. Kun jossain vilahtaa kaapu, kaikki tietävät että sen takana on taatusti nainen. Ja ihmisen silmät ovat tunnetusti ilmeikkäät - ei ole sattumaa että sensurointipalkki laitetaan juuri silmien päälle. Islamilainen peittäminen on itse asiassa nähtävissä jonain jossa yritetään suojella siveyttä mutta se, mitä tapahtuu on koko naisen erotisoiminen halun kohteeksi - ja tätä rakennettua mielikuvaa ja siihen liittyvää halua sitten pelätään.
Kirjoittajasta mustiin kietoutuneet kunoichit (naisninjat) ovat seksikkäitä vaikka heistä näkyy vain silmät. Muumien mörköön hänellä ei ole samantapaista suhdetta.

Ei kommentteja: