sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Tämän unen analysointi olisi aivan liian ahdistavaa.

Näin viime yönä unta siitä että olin matkalla sotaan. Sota oli ilmeisesti sellainen vanhanaikainen. Siksipä menin sinne minun yhdellä kädellä käytettövän miekan kanssa. Olisin ottanut pikkukilpenikin, mutta annoin sen pienelle sisarelleni. Siispä olin kilpeä vailla ja menin sitten hankkimaan itselleni kilpeä. Kaupassa myytiin kuitenkin vain käyräsapeleita, eikä ollenkaan kilpiä.

Freudilaisessa tulkintakentässä ylläoleva on itse asiassa varsin alleviivattua.
1: Miekka on suorastaan kliseinen fallossymboli. On luontevaa että otan sellaisen itselleni. Kilven pyöreä muoto taas on jotain jota liitetään naisen vulvaan. On luontevaa että annan sellaisen sisarelleni. Miekan ja kilven käyttötapa taas korostaa entisestään tätä eroa. On aggressiivinen ja hyökkäävä maskuliinisuus ja passiivinen ja suojautuva naisellisuus.
2: Freudin teorian mukaan unessa nähdyt symbolit ovat tavallisia silloin kun mielessä on jotain kiusallista. Ihminen ikään kuin torjuu nämä asiat alitajuntaansa ja unessa ne putkahtavat sitten esiin symbolisina. Freudin mukaan ihmiset ovat taipuvaisia oidipuskompleksiin ja muihin insestisiin mieltymyksiin. Mutta nämä kielletään kulttuurissa, joten ne ilmenevät nimen omaan unissa. Uneni tulkinta sijoittuukin siksi hyvin kätevästi freudilaiseen tulkintaan. Jos olisin kaksintaistellut sisareni kanssa, olisi penetraatiosymboli tietysti vahvempi, joten tässä mielessä tilanteeni ei välttämättä ole "toivoton".
3: Se, että en saa kilpeä voi joko viitata turhaumaan siitä että saisin liian vähän seksiä. Tai sitten se kertoo siitä että en oikeasti halua seksiä.
4: Sapelimuotoinen ratkaisu taas voi viitata eksotiikkaan tai ulkomaailmaan. Kenties haluaisin täydentää seksuaalisuuttani ja sen toteuttamista erilaisilla tavoilla. Kenties miekkojen näkeminen tarkoittaakin sitä että haluaisin oikeasti kilven sijasta miekkaa, eli minulla olisi piileviä homoseksuaalisia mieltymyksiä. Tai sitten käyrämiekka symboloi käyrää ns. gonzo -mulkkua jolla on tietysti myyttinen maine miesten, joskaan ei välttämättä naisten, keskuudessa.

Toki pahastuisin jos näitä tulkintoja otettaisiin vakavasti. Ne tuntuvat hyvin vierailta. Mutta toisaalta juuri tämä vastenmielisyys ja irtiottaminen näyttäytyy psykoanalyysin kannattajien silmissä torjuntana : On selvää että tämänlaisia symboleja tulee esiin jos torjuminen on kovaa. Olisin siis vain painanut asiat alitajuntaan ja minun pitäisi vain tunnustaa nämä piilevät taipumukset ja tätä kautta minä sitten eheytyisin ehjäksi ja kokonaisvaltaiseksi insestiä harjoittavaksi homoksi.

Onnekseni Freudin näkemykset insestistä on osoitettu vääriksi. Kuten "Takkiraudassa" kerrotaan, Westermarck -efekti näyttää että insestin välttäminen on nimen omaan se yleensä sisäänrakennettu asia. Voinen suhtautua tämänlaisiin tulkintoihin vitsinä. Eheää minusta ei tällä saa. Mutta eipä minusta taida eheää saada tekemälläkään. Luulen että oikean tulkinnan unen sisällöstä antoi puolisoni, joka sanoi että syynä olisi liika harjoittelu. Eli jos haluaisin nähdä vähemmän unia fallossymboleista minun tulisi käyttää vähemmän esineitä jotka ovat jossain muualla symboleita.

Ei kommentteja: