tiistai 25. lokakuuta 2011

Syvän sininen veri

Kauhuelokuvat ovat aina olleet synkkiä ja pimeitä. Tässä syynä on tietysti se, että kaikki ihmiset reagoivat pimeään jos eivät suoranaisella pelolla, niin ainakin varovaisuudella. Samalla pimeys mahdollistaa informaatiotyhjiön, jolloin se, että hirviötä ei nähdä antaa sille mahdollisuuden väijyä ja suunnitella ja vaania ilman että ihminen voi valmistautua siihen mitä tämä on tekemässä.

Näin kauhuelokuvat ovat usein olleetkin tummia jopa aikoina jona elokuvat eivät enää olleet mustavalkoisia. Ne olivat yleensä väreiltään hailakoita. Kirkkaita värityksiä vältettiin usein. Kauhuelokuvat olivat usein värielokuvia mutta hieman seepiaan vivahtavia. Esimerkiksi "Exorcist" -elokuvassa väriskaala oli latistettu, mutta toisaalta siinä ei paiseiden värikkyydessä säästetty (nykykatsojan silmiin jotkut sen efektit ovat jopa surrealistisen ylivärikkäitä.) "Omen" - elokuvassa värimaailmassa taas vivahtaa taustoissa esimerkiksi vihreä ja punainen. (Ne on tehty pääasiassa lavasteilla.)

"Ring" -elokuvan aikoihin -tai sen jälkeen - kauhuelokuvat ovat olleet sinisävyisiä. (Tämä suosittu kauhuelokuvahan oli lähes yhtä sininen kuin "Matrix" oli vihreä.) Myös kauhuelokuvat kuten "Headless horseman", "SAW" ja suomalainen "Sauna" oli valaistu ja editoitu sinisävyisiksi. Muodin ajoittuminen näkyy siinä että "House of the Hounted Hill" ei ole sinisävyinen, mutta "Return to House of the Hounted Hill" on hyvin sininen.

Syyt sävyisytyksiin voidaan tietysti sitoa teknologiaan. Mustavalkoaikana on selvää että tehdään mustavalkoisia elokuvia. Hailakka tunnelma taas saatiin aikaiseksi oikeanlaisilla suotimilla. Sinisävyjen kanssa leikkiminen taas vaatii tietotekniistä värien editointia, jolloin se on ollut valikoimissa vasta tietyn aikaa. Kuitenkin on hyvin vaikeaa nähdä mitään tiettyä syytä miksi kauhuelokuvat on nykyään miltei värikoodattu. Toki on ymmärrettävää että sininen luo tietynlaista tunnelmaa, joka sopii hyvin kauhuelokuviin, mutta toisaalta se perinteinen seepiakaan ei toimi niin olennaisesti erilaatuisesti että ei olisi mitään syytä käyttää esimerkiksi sitä - ja monia muita värivaihtoehtoja, kuten vaikkapa tummanvihreää - elokuvissa.

Syyksi voidaan arvailla vain sitä että kaikki matkivat toisiaan. Näinhän "Ben Hurkin" aikanaan innostutti ihmiset tekemään elokuvia roomalaisista. Sitten muoti (onneksi) loppui.

Ei kommentteja: