maanantai 17. lokakuuta 2011

Bella

Kennel.fi;n koirarotujen esittelyssä venäjänvinttioiran malliesimerkiksi on valikoitunut "Merry Speed's Natch Noblesse". Se seisoo tiukasti asennossa harjattuna. Vieressä selostetaan rotuominaisuuksia. Listassa on kuvattu kora rakenteesta "Suuri, aristokraattisen vaikutelman antava koira, jolla on kuiva, samalla voimakas ja vain aavistuksen pitkänomainen rakenne. Nartut ovat yleensä pitkärunkoisempia kuin urokset. Luusto on vahva, mutta ei massiivinen. Luut ovat melko litteät. Lihakset ovat etenkin reisissä kuivat ja hyvin kehittyneet, eivät silti korostuneet. Rakenteen ja liikkeiden tasapaino on kaikkein tärkeintä." käytökseen "Tavallisesti rauhallinen ja tasapainoinen, mutta kiihottuu hetkessä riistaeläimen nähdessään. Venäjänvinttikoiralla on terävä huomiokyky ja se pystyy näkemään kauas. Reaktiot ovat kiihkeitä."

Kyseinen koira sattuu myös olemaan vanhempieni koira. Äitini omistama, isäni luona asuva. Oikeasti tuo virallinen nimi on hieman jotain samaa mitä "Batman" nimi on "Bruce Waynelle". Virallinen nimi on vähemmän aito kuin se kutsumanimi "Bella", joka taas ei ole edes johdettu tuosta virallisesta rekisterinimestä. Oikeasti sen pitäisi näyttää kuvissakin tältä Tämä huomautus on tärkeää, koska jostain syystä maailmassa on koiranomistajia ja koiranomistajia. Edellisille kyseessä on lemmikki ja jälkimmäiset puunaavat ja puleeraavat koiransa tietynlaiseksi, ja eläimen rotuominaisuudet ovat tärkeitä, eivät koiran ominaisuudet.

Toki tässä on järkeä sen verran että rakenteen suhteen perimään ymmärtää jokainen. Ja luonnekin periytyy enemmän kuin moni haluaa myöntää. Kuitenkin tässä sotketaan helposti korrelaatio ja kausaatio. Sen sijaan että koira edustaa rotupiirteitä, sen rotupiirteiden mukaisuudesta tehdään tärkein asia. Sitä korostetaan, sitä tavoitellaan ja sen varaan koiran omistaminen sidotaan.

Näin tehdään koska vain rotuominaisuudet täyttävän koiran kautta omistaja saa kunniaa omistamastaan koirasta. Tällöin koiran ominaisuudet ikään kuin kertovat jotain omistajastaan. Ja valitettavasti ne kertovatkin.
Kirjoittajasta puudeli ei ole puudeli ilman raketinheitintä.

Ei kommentteja: