sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Auliin nuolijahiiren avoin korvaushoito

AULIS on sekä miehen nimi että adjektiivi. Muistuma ajoilta jona nimen ajateltiin ja toivottiin olevan enne. Aulius adjektiivina liittyy matalaan aloittamiskynnykseen ja sosiaalisuuteen. Aulius on reippautta, avuliaisuutta ja anteliaisuutta. Mutta ei seksuaalisessa mielessä. Jos ihminen on aulis antamaan neuvoja, hänen ei ajatella olevan nokkaansa asioihin tunkeva besserwisseri, vaan pyyteetön. Sittemmin maailmankuva on muuttunut ja Aulis onkin muuttunut nimenä vanhahtavaksi ja epämuodikkaaksi. Samoin on tosin käynyt auliuden käsitykselle. Se, kummat kuolevat ensin sukupuuttoon, Auliit vai auliit, on käynnissä kova kilpailu. besserwisserit eivät ole kuitenkaan lopussa.

Epämuodikkuutensa vuoksi auliita ihmisiä koetaan usein HIIRInä. Hiiri taas on sekin menneisyyteen jäänyt pieni vilistelevä jyrsijäeläin. Se on tunnettu, paitsi tuholaiseläimenä ja harmaana olentona joka sulautuu ympäristöönsä, myös varovaisuudestaan. Ja etenkin tähän varovaisuuteen hiireys usein liitetäänkin mielikuvissamme. Kuitenkin etologian ystävänä tiedän, että aggressiiviseksi koettu rotta on neofoobinen, muutosvastarintainen ja uudenpelkääjä. Ja hieman yllättäen kotihiiren perusluonne on ymmärrettävissä neofiilisuutena, se on utelias uutta kohtaan. Kotihiirikin on siksi aulis. Ja juuri siksi se vilistää nurkissa ja tarvitsee suojaväritystä voidakseen piiloutua.

Moderni maailma unohtaa eläinhiiret ja nykyinen kotihiiri onkin usein vain kuollut esine ja kiinni tietokoneessa. Tässä maailmassa hiirien elintavoista ymmärretään vain pieni osa. Sillä hiireys tiivistyy Mikki hiireen. Ja tämä taas tunnetaan KORVAsta. Korvan perinteinen tarkoitus on olla kuulemisen apuväline. Nykyisin, auliuden tultua epämuodikkaaksi, ketään ei vain kiinnosta kuunnella. Siksi korvan muut toiminnot ovat korvanneet tämän entisen perustarkoituksen. Korva on tasapainottelua varten. Ja sitä varten että näytetään hyvältä lehtien kansissa. Korva on tunnetusti herkkä elin ja esimerkiksi modernin maailman tarjoamat rock -konsertit ja liikennemelu vahingoittavat kuuloa. Kuulemista taas vahingoittavat muut asiat. Lopun hoitavat plastiikkakirurgit, jotka leikkaavat korvista liikoja osia pois ja laittavat tilalle silikonia.

Kukaan ei silti ota Mikki Hiiren pallokorvia. Sillä kaikki haluavat korvien muotoilullaan korostaa omaa spesiaalisuutta ja erikoislaatuisuuttaan. Ja haluavat olla samalla tavalla erikoislaatuisia ja ainutlaatuisia kaikkien muidenkin kanssa. Tämän tärkein oikeutus on se, millä entinen muotihyve, aulius, on korvattu. Nykyään on hyvä olla AVOIN. Se on jotain, johon besserwisseritkin kykenevät. Avoimuudessa tarkoitetaan yleensä sitä että lokaali vaihdetaan globaaliin. Ja jossa asiaa tarjotaan kaikille. Näin esimerkiksi avoin yliopisto on sopivaa niille jotka eivät muutoin pääsisi yliopistoon. Ja avoin ihminen on osana globaalia verkonvälitystä osana massaa. On erikoista että tämän maailmanlaajuistamisen ja massaan mukaan menemisen perushuomiona ja normikokemuksena ei ole kokemus omasta pienuudesta, vaan ihmiset sen sijaan kokevat olevansa erityisiä ja spesiaaleja sillä erityisen samanlaisella tavalla joka antaa mahdollisuuden olla besserwisseri ja parempi ihminen samanaikaisesti.

Tässä maailmassa avoimuutta symbolisoi kursorin NUOLI. Nuoli näyttäytyy tietokoneen avoimen lähdekoodin maailmassa jonain joka osoittaa linkkejä joita voi avoimesti ja vapaasti selata. Monen niiden takaa löytyy kaikenlaista nuolemista, jonka tempus, imperfekti, on sekin sana "nuoli". Se näyttää olevan nykyään kovasti suosittua, sillä hyvin moni ja suosittu nettisivu ja hakusana viittaa juuri tähän sanaan.

Myös nuoli on siksi korvattu. Menneisyydessä tarkoittanut metsästysvälineettä joka on tuikattu kovalla vauhdilla kohteeseen. Auliit ihmiset ovat ennen rohkeasti ampuneet sellaisilla hirviä jotka he sitten ovat auliisti jakaneet leirin kanssa. Ja hiirellekin on jäänyt syötävää. Logiikassa nuolella on korvattu pitkä sanarimpsu "tästä seuraa että", joka on notaationa tehnyt logiikasta lyhyempää ja vaivattomampaa kirjoittaa mutta samalla vaikeamman tuntuista kuin se onkaan. Nuoli on logiikassa konnektiivi joka yhdistää asiantiloja ja muutosta. Vanha nuolikin kuvasi asiantilan muutosta, mutta nuoli oli erottava ja etäännyttävä.

Logiikka meni muodista siinä vaiheessa kun hiiret ja kirjat vähenivät niin että ihmiset etääntyivät auliudesta ja hiirenkorville luetuosta kirjoista. Siinä maailmassa ei kaivata konnektiiveja vaan konnektioita, pelkkää yhteyttä. Ja näin auliista ystävästä tuli besserwisseri facebookkaveri, joka mahdollisesti laukoo kommenttejaan avoimesti korvausta vastaan.

Ja nykyisin kun metsästys ja logiikka ovat nekin jääneet menneisyyteen. Onneksi voimme sentään avoimesti nuolla haavojamme. Tätä tehdessämme emme tajua kuitenkaan olevamme kuin pieniä huomaamattomia vilistäjähiiriä internetin maailmassa. Kuvaamme itseämme kuitenkin mieluummin rotiksi.
Tämä sepustus on kirjoitettu ehdoilla.

1 kommentti:

Ofelia kirjoitti...

MAHTAVAA!! :) Olenkin miettinyt miten annetuista sanoista saisi jatkumon/tarinan tms. ja sinähän tietysti teit sen. Tätä oli hauska lukea! Ja hauskuudesta huolimatta täyttä asiaa.