tiistai 4. lokakuuta 2011

Miten internet kertoo yhteiskuntamme arvostuksista

Usein ihmisiä kannustetaan toimimaan siten miten sydän osoittaa. Usein tässä on leppoisa sävy, mutta kuitenkin tosiasiassa sydämellä puhumisessa on mukana myös se "vihapuhepuoli". Samastuminen uhriin esimerkiksi kannustaa kostamispuoleen. Ihmiset neuvovat asioissa joita kokevat tärkeinä. Ja lisäksi ihmiset suuttuvat asioista mitkä liittyvät heidän mielestään tärkeisiin asioihin. Tabun rikkomisesta seuraa suuttumusta. Irrelevantista aiheesta johon suhtaudutaan nihilistisesti ei saada aikaan riitaa.

Tätä kautta voidaan rakentaa puolileikillinen - mutta vakavasti otettava - pika -analyysi siitä miten internet kuvaa yhteiskuntamme arvoja. Internet on hyvin demokraattinen laitos sinänsä, että sitä ei kokonaisuutena voida sensuroida. Paikalla on myös ihmisiä hyvin erilaisista lähtökohdista. Ongelmana on tietysti se, että flamettajat saavat helposti ylikorostuneisuutta. Näin on vaikeaa sanoa onko arvostuskysymykset yleisiä, isompia trendejä, vai onko niiden kohdalla vain voimakasta lukumäärältä pienenmää liikehdintää. "Määrällistä suosiota" ja "laadullista suosiota" voi olla vaikeaa erottaa toisistaan. Mutta jotain pientä ja kenties kiinnostavaa ja huvittavaa siitä kuitekin voidaan saada irti.

Internetissä neuvomista saa, jos keskustelee laihdutuksesta ja ruokavaliosta, vanhemmuudesta ja lastenkasvatuksesta, tietokonesoftan valmistajista, oireista ja sairastumisesta olipa aiheena sitten normaali sairaus tai mielenterveysasiat. Suuttumusta taas kohtaa jos aiheena ovat kissojen kynsien amputointi, tipinanto ravintoloissa, se onko [0.999..... = 1], ympärileikkaus, kasvissyönti. Ja tietysti koirankakka ja sen kerääminen.

Ylläolevat kuvastavat sitä että tärkeät aiheet nostavat esiin sellaisia isoja pääteemoja kuin perhe, terveys, eläinten hyvinvointi ja ruoka. Perhe kenties näytetään kokevan laajennettuna, jolloin mukana tulevat kotieläimet. Joka tapauksessa luontosuhde nousee esiin nimen omaan lemmikkien kautta, joihin ihmisillä katsotaan olevan vastuuta samaan tapaan kuin lapsiinkin. Ruoka on ikään kuin terveyskeskeisyyden sivujuonne. Lisäsävyä terveysaiheeseen saa sitten uskonnosta ; Kun kaikki kannattavat terveyttä mutta lähtökohdat ovat totaalisen erilaiset, nousee esiin tietysti ympärileikkausaihe. Sen ympärillä voidaan nähdä jopa kerettiläispuheen sävyä.

Itse asiassa minulle aiheet itse asiassa vihjaavat että ihmisillä on arvomaailma, eikä se ole itse asiassa niin totaalisen huolestuttava kuin usein annetaan ymmärtää.

Ei kommentteja: