maanantai 31. lokakuuta 2011

Re-animators (zombieideologioita)

Kristinuskon paratiisikertomus on samanaikaisesti nostalginen kertomus menneisyydestä. Että lupaus siitä että tämä palaa tulevaisuudessa. Tämänlaiset tarinat ovat yleisiä muutoinkin. "Kalevalassa" Väinämöinen seikkailee maagisessa maailmassa, lopussa hän poistuu ja lupaa palata. Näin tekee myös Kuningas Arthur, Terminator - sekä tietysti supersuosittu suurenmoinen pelastuszombie Jeesus Kristus.

Jokin tämänlaisissa palaamistarinoissa viehättää erityisen voimakkaasti kaikensortin pseudotieteilijöitä. Esimerkiksi New Agessa on enemmän sääntö kuin poikkeus vetää jollain tavalla perinteisiin vetoamalla viittaus muinaiseen viisauteen ja aikaan joka oli jotenkin henkisempi ja elämänlaadultaan parempi kuin nykyään. Näiden unohdettujen muinaisten viisauksien uskotaan palaavan. Ja tietysti biodynaamisten homeopaatti-kvanttimystikkojen lauma tai muu vastaava laitetaan tämän tapahtuman keskiöön. Sitä ollaan osana palaamista, tarinassa sankareita - tai vähintään sankarin sidekickejä.

Sama tarina on tietysti myös kreationismissa ja Intelligent Designissä. He kuvaavat aikaa jolloin kristinusko oli tieteenteon ytimessä, ja että tästä on harhauduttu "vääriin uskontoihin". Mutta nyt sitä ollaan elämässä mielenkiintoisia aikoja, jona vanhat paradigmat tuppaavat takaisin. Näin syntyy "Return of the Paley" ja vanhat kulta-ajat tulevat takaisin. (Vaikka he omien sanojensa mukaan haistavatkin herkästi kaikenlaisia ideologisia narraatioita, tämä tarina on jotain jota Intelligent Designläiset eivät analyyseissään löydä, jostain syystä.)

Useimmat skientistit ja tieteenfilosofitkin taas katsovat tieteen olevan kumulatiivista. Tällöin esimerkiksi flogistoniin ei käytännössä ole oikein palaamista. Se kun on jo kumottu ja hedelmättömäksi osoittautunut, kokeilujen jälkeen heikoksi punnittu. He korostavat sitä että "paluuta ei ole" ja että esiin on nostettava uusia hypoteeseja jotka kenties täsmentävät hommia entisestään tai sitten nekin heitetään historian romukoppaan. Heille ei ole luvassa paradigmojen ylösnousemusta. Heille pseudotietelijät ovat vaan ainoastaan kuopattujen epäonnistuneiden ajatusten neckromansereita joiden luomukset sitten laahustavat ympäriinsä vain karusti ja kaukaa katsoen hyviltä ideoilta näyttäen - ja mitä ilmeisemmin aivoja jahdaten.

Ei kommentteja: