sunnuntai 7. elokuuta 2011

Tyypit joiden lyöminen on maailman parantamista.

Tämä Päivä -blogissa kirjoitettiin ns. vahvoista persoonista. Suorapuheisuus ja mielipiteiden sanominen "jopa päin naamaa" on hänestä lähinnä epäkohteliaisuutta. Hän huomauttaa että epäkohteliaisuus ei toimi käytännössä ; "Yksilö kuullessaan negatiivisia asioita itsestään harvoin korjaa asiaa. Hän korjaa pikemminkin kuvaa kritisoivasta ihmisestä ja suojaa egoaan. Lisäksi hänen päivänsä menee huonompaan suuntaan ja olonsa pahenee. Aggressiivinen kriittinen "neuvominen" tuottaa siis enimmäkseen mielipahaa ja korjaa maailmasta nolla ongelmaa. Tämä käyttäytymismalli ei siis kehity siksi että se toimisi. Se kehittyy koska se tuntuu hyvältä."

Ylläoleva lähestymistapa on totuudellinen ja hyvä. Aggressiivinen suhtautuminen ei muuta kritisoidun suhtautumista. Sen sijaan se vaikuttaa lausujan omaan tunnetilaan.

Sitä olisi kuitenkin hyvä sävyttää Boyeriläisillä väreillä. Ilkeily muille onkin käytännöllistä jos ajatellaan sitä että kritiikin ja pilkan tarkoituksena on enemmänkin vaikuttaa "niihin omiin" kuin sihen kritisoitavaan. Jos tavoitteena ei ole alunperinkään toisen mielipiteen muuttaminen, vaan oman sitoutuneisuuden näyttäminen, on ilmiselvää että ärtyisä käytös ja julistamistyöhön sitoutuminen ja monet muut vastaavat toimintamallit muuttuvat käteviksi. Ongelmat joita tällä toimintatavalla ratkaistaan -tai oikeammin ennaltaehkäistään- ovat siis luonteeltaan erilaisia.

Toki on olemassa myös individualistista ärtyisyyttä. Esimerkiksi itse katson olevani hyvinkin avoin ja paha suustani, vaikka en oikeasti ole sitoutunut sosiaalisesti oikein mihinkään. Olen liian yksin ollakseni osana jotain liittoumaa. Ja tottapuhuen käytännöllinen toisen mielen muuttaminenkin vaatisi sitä, että välittäisin ja olisin kiinnostunut toisten ihmisten mielipiteiden muuttamisesta. Minulle on vastemielistä olla käännyttäjäelementti, vaikka sillä kieltämättä voisikin hivellä kaupunginkokoista egoani.
1: Pyrin kuitenkin tässä tekemään asian niin että haukun päin naamaa ja kehun selän takana. Olen mieluusti avoimesti kusipää kuin kieroileva selkäänpuukottajakusipää joka näyttelee kivaa ja kohteliasta. Toki kaikkien ei tarvitse - tai oikeastaan kannata - pitää näitä ainoina olemassaolevina vaihtoehtoina. Harvatpa ovat tuomittuja olemaan ärsyttäviä ja suututtavia, vaan suurin osa ihmisistä kykenee ohittamaan ongelmia yrittämällä ja harjoittelemalla.
___1.1: Jopa minä kykenen ihan oikeasti lieventämään ongelmia harjoittelulla. Itse asiassa aspergerin syndroomaa tutkineet ovat havainneet että tiettyjä ongelmia ei ohiteta koskaan, eli tila ei parane, mutta tosiasiassa ohjaamalla pikku hiljaa sosiaalisempiin tilanteisiin niitä opitaan käsittelemään paremmin, kunhan toimintaa ohjataan eisosiaalisilla palkkioilla ja rangaistuksilla - esimerkiksi hymyilyt eivät vaikuta normaalisti, koska niitä ei tajuta. Avain on siinä että parannus (cure) ja selviytyminen ongelmien kanssa (coping) ovat eri asia. Ensimmäinen on mahdottomuus, ja tila on olotila. Asia ilmenee kuitenkin tuottamalla jonkinlaisia ongelmia joista osa voidaan ratkaista ja osa ratkaista osittain.
_____1.1.1: Netin tekoaspergerit sen sijaan oikeuttavat kusipäisyytensä ja halunsa olla muuttamatta asiaa sillä että parannusta ei ole. Suosittelen heitä harkitsemaan itsediagnosoitua tautia ; Kuppa -nimisen taudin aiheuttavat spirokeetat kun tuottavat kusipäisyyden kasvua. Ainut ongelma lieneekin siinä että tekoaspergerit ovat niin epäattraktiivisia että he eivät määrittele itselleen sellaista tautia joka vaatii sitä että saisi jonkun houkuteltua sänkyyn.

Tästä päästäänkin siihen, että useimmiten kusipäistä luonnetta puolustetaankin nimen omaan autenttisuudella. Argumentoija tunnustaa tilansa suoraan tai epäsuorasti, ei välttämättä pidä sitä eettisesti hyväksyttävänä vaan esittää nimen omaan että hän on tämänlainen oikeasti. Muiden itsen kahlinta nähdään jopa pelkuruutena.

Ongelmana kusipäisyyden vastustamisessa on kuitenkin se, että sitä helposti joutuu ajautumaan itsekin suorapuheisuuden maailmaan. Siksi "Tämä Päiväkin" joutuu käyttämään jutussaan lopukkeena väkivaltaista lausumaa jota voi perustua vain kirjoittajan autenttisilla tuntemuksilla, ja jotka tosiaan tuskin tulevat parantamaan ongelmaa. Hän nimittäin sanoo "Mä sanon asiat suoraan, jos et kestä sitä niin se on sun häpee." on vain toinen tapa sanoa "Haluan sun tuntevan olosi huonoksi koska se parantaa omaa oloani ja voin dominoida sinua sillä tavalla. Lisäksi en välitä hyvinvoinnistasi yhtään ja olen itsekeskeinen nilkki. Jos päätät lyödä minua, se on vain maailman parantamista.""
1: Jopa alati oikeassa oleva hikipedia pohti asiaa uutisessaan ; Norjan ampumista kommentoitiin seuraavasti "Päivystävä dosentti Urmas Ali-Peelola huomauttaa, että nettikeskustelijoiden näkemyksiä ei voi sivuuttaa kevyesti. "Päinvastoin, ne on paiskattava viemäriin isolla voimalla." Ali-Peelolan mukaan nettikeskustelijat pitäisi "amp... iaispesään työntää""

Tämänlaisen sisällön löytäminen ei ihmetytä itsessään. Sillä kusipäisyydelle vahvan persoonan autenttisen tunnetilan ilmaisu rehevällä kielellä on oikeutettavissa tilannekohtaisesti ~ Kysymys on joskus - tai oikeastaan aika usein - se, että kyseessä on eräänlainen väkivaltatilanne tai siihen verrattavissa oleva asia. Näissä tilanteissa perusongelma on siinä, että kiltteys ja väkivallattomuus toimii ns. suurimpaan osaan ihmisistä. Mutta väkivallankäyttötilanteessa itsepuolustus on erittäin varteenotettava ratkaisu. Se, mikä toimii normaaliin ei toimi välttämättä epänormaaliin.

Kusipäisyyden oikean ajoittamisen pointti juuri siinä, että väkivalta ja iva on monesti ilmeisesti se ainut kieli jota kusipää osaa. Tai ainakin ainut kieli josta hän välittää. Siksi on ihan ymmärrettävää että hänet vakuutetaan tässä erikoisessa kielipelissä tämän kielipelin sääntöjä noudattaen. Totisesti, tämä on kohtuullista, oikein ja - jos ei niin ainakin- autuaallista.
Kuvassa olevat ninjat eivät kuulu tapaukseen, ja oikeasti he ovat vain ystävällisiä naamioituneita ihmisiä pitkällä valotusajalla otetussa valokuvassa. Ninjat ovat vain kuvaamassa sitä että ninjatkin käyttivät kaikkia keinoja. Ritarilliseen taisteluun hämäräperäiset keinot eivät sovi yhtä hyvin. Mutta ninjoja käytettiin koska ne toimivat - omalla hämäräperäisellä tavallaan.

1 kommentti:

Ez kirjoitti...

Hyvä kirjoitus! Tämä Päivä vastaa perjantaina kritiikistä viisastuneena.