Carl Barksin piirtämä "Aku Ankka Eksyksissä" -strippi on ilmestynyt esimerkiksi "Aku Ankka savulentäjänä - ja muita Aku Ankan parhaita" -albumissa. Albumissa on kysymys lastenkasvatuksesta. Aku Ankka on veljenpoikineen metsässä. Vastavoimana esiintyy nainen, joka pitää lapsiaan remmissä kuin koiria. Aku antaa lapsilleen vapautta. Remmissä lapsia pitävä on huolestunut tästä vastuuttomuudesta. Akulla on kuitenkin mainio ratkaisu ongelmaan. Hänellä on lasten paikoittamista varten kone. Lapset saavat liikkumatilaa, mutta heidät saa kiinni. Aku Ankalla on geigermittari. Ja velhenpoikiensa säteilyarvoista Aku Ankka ylpeänä kertoo informaatiota lauseessa "Heidän lakeissaan on uraaninapit." Veljenpoikien kommentti "Sulje putki! Sen tikitys hermostuttaa minua." on sitten jotain joka näyttää Akun vanhemmuuden jossakin hyvinkin uudessa valossa.
Taustalla on tietysti se, että radioaktiivisuudesta on saatu sittemmin uutta tietoa. Ja nykyisin meillä on erilaista teknologiaa, joka perustuu radioaktiivisen uraanin sijasta erilaiseen aaltoliikkeeseen, radioaaltoihin. (Radiolähetin tuntuu vähemmän pahalta kuin radioaktiivinen lähetin.) Radioaktiivisuus on tuntunut varmasti yhtä hauskalta ja jännittävältä ajautkselta kuin se, miten DDT nähtiin aikanaan arvokkaana ratkaisuna, koska senkään epämukavista sivuilmiöistä ei vielä tiedetty.
Kuitenkin vanhemmuus ja monet muut asiat ovat juuri tämänlaisia. Ne voivat näyttää hyviltä ideoilta. Kuitenkin tiedon edetessä näkemys voi näyttää vanhanaikaiselta, eli näkemykseltä johon on joskus uskottu mutta joka ei ole nykyisin enää perusteltu ja hyvä. Aku Ankkaa on vaikea tuomita, vaikka hänen tekonsa näyttää nykylukijan silmään varsin järkyttävältä. Akun vanhemmuusnäkemys itsessään näyttää sitäpaitsi modernimmalta ja toimivammalta kuin liekavanhemmuus. Aku Ankka on tajunnut että valvonnan nimissä lasten vapautta ei saa täysin viedä, ja että lapsiin täytyy myös luottaa tietyssä rajoissa, ja antaa heille päätäntävaltaa "terveissä raameissa". (Aku tietää että hänen veljenpoikansa tekevät ihan järkeviä asioita, esimerkiksi kyseisessä sarjakuvassa pojat opettelevat maanmittausta.)
Mutta hän ei kuitenkaan ole halunnut luopua valvonnan ja siihen liittyvän auttamisen ja vastuun osasta. Tätä dilemmaan ratkaisemaan hän on hakenut apua teknologiasta. Tässä olisi jotain opittavaa kännykkävanhemmillakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti