torstai 11. elokuuta 2011

Tuntuu omituiselta - Ja ei sittenkään

Tänään koululla käydessäni huomasin, että nappasin mitään ajattelematta miekan, joka tuntui hieman kummalliselta. Tarkemmin ajatellen en ollut aiemmin käyttänyt sitä. Muutkaan eivät kovin usein käyttäneet sitä. Itse asiassa se oli niitä "eisuosittuja miekkoja".

Omaan käteeni se tuntui erikoiselta koska heiluttelu oli omintakeista. Ja pommeli, jossa on kohoumia tuntui käteen vähän ikävältä.

Kävin siinä sitten hieman piku hiljaa kyselemässä ihmisiltä syitä miksi miekka heistä tuntuu omituiselta. Sain itse asiassa useita selityksiä. Osa oli aivan puhtaatsi esteettisiä ; Miekassa väisti on hieman erikoinen, litistetty malli. Se näyttää profiilissa turhan leveältä, mutta on kuitenkin kädessä pitäen ohuen oloinen.

Muut syyt viittasivat miekan rakenteeseen. Yhden mielestä miekan terä painoi liikaa ja miekka oli teräpainoinen. Toinen yleinen valitus oli miekan kahvapainosta ja suuresta pommelista. Kolmas taas selitti siitä miten miekka värisee liikaa. Neljäs piti värinästä, mutta oli sitä mieltä että värähtelyn "solmukohta" oli miekan kärjessä aika erikoisessa paikassa.

Miekan erikoisuus onkin juuri siinä, että siinä painopiste on itse asiassa aivan siinä missä sen pitääkin olla. Sen sijaan sen kärki on painavampi kuin keskivertoisessa miekassa ja tätä painoa on tasapainotettu raskaalla pommelilla. Näin miekan pitelytapa johtaa erilaisiin tuntemuksiin. Jos vasen käsi on erityisen aktiivinen, on miekka ikään kuin vipu jossa terä on painava. Jos taas vasen käsi on passiivisempi, raskas pommeli tuntuu korostuvan.

Kaiken kaikkiaan miekka oli oikein mielenkiintoinen, koska sen erilaiset ominaisuudet mahdollistavat hieman omintakeiset kikkailut. Nimittäin kärkipainoisen miekan tehokkuus on lyöntivoimassa. Mutta niistä tulee myös hitaampia ja kömpelömpiä käyttää. (Niistä tulee "kirveenomaisia"). Tätä kautta lyöntiharjoituksiin sai tehkkuuden tuntua. Ja kun otteen vaikutuksen tasapainopisteeseen tunnisti, sitä pystyi käyttämään varsin mielenkiintosiesti hyväkseen.

Tutustumisen jälkeen se oli itse asiassa oikein kiva miekka. Itse asiassa taidan ruveta käyttämään sitä.

Ei kommentteja: