perjantai 5. elokuuta 2011

Odotettavissa odottamattomuutta

Yhteensattumat innostavat hyvin monia ihmisiä. Ne tuntuvatkin harvinaisuutensa vuoksi mielenkiintoisilta. Näin voidaan esimerkiksi listata sarjakuvien "ennalta ennustamia" tapahtumia tai asioita joita scifikirjailijat ovat nähneet ennalta.

Samoin voidaan esimerkiksi etsiä ihmisiä jotka ovat osanneet "ennustaa taaksepäin". Tällöin puhutaan tietysti uudelleensyntymistarinoista. Esimerkiksi Dalai Lama tunnistetaan entisen Laman kuoltua näyttämällä tiettyyn aikaan syntyneiden lapsille Laman esineitä. Se, joka osaa muutamasta vaihtoehdosta valita Laman oikean omaisuuden päätyy uudeksi Lamaksi.

Samoin käy tietysti myös niille jotka kertovat menneistä elämistään. Jos he ennustavat eläneensä menneisyydessä ja tarina voidaan sitoa oikeisiin ihmisiin ja oikeisiin tapahtumiin, katsotaan helposti että kyseinen ihminen on jälleensyntynyt ja on entisessä elämässään ollut tuo ihminen, jonka elämästä hän on tiennyt asioita.

Näissä asioissa on tietysti mukana cold readingin ja warm readingin mahdollisuus. On esimerkiksi turvallista ennustaa maanjäristyksiä Japaniin, koska siellä maanjäristykset ovat yleisiä. Kun tämänlaisia osaa valikoida, ennusteet todennäköistyvät valtavasti. Mutta tosiasiassa aivan ilman huijauselementtejäkin on selvää että Dalai Lama löydetään ja hyvin osuvia kertomuksia menneestä ja tulevasta tulee.

Takana on tietysti todennäköisyyden luonne. Jos jonkin asian todennäköisyys on yksi miljoonasta, niin kun yritetään miljoona kertaa on itse asiassa hyvinkin mahdollista että tämä asia todellakin tapahtuu. Yksi miljoonasta osuminen voi tuntua ihmeelliseltä yhteensattumalta jos tätä ei huomaa.

On olennaista huomata, että mediassa epäonnistuneet ennustukset eivät saa tilaa. Onnistumisen pitää olla melko hyvä jotta pääsee Dalai Lamaksi tai dokumenttiin jälleensyntyneenä. Näin on hyvä huomata että ei saa jäädä siihen miten hyvin yksi yksilö on onnistunut, vaan on huomattava että kun yrittäjiä on paljon, sieltä löytyy joitakuita jotka onnistuvat jossain joka on hyvin epätodennäköistä.

Ei kommentteja: