lauantai 6. elokuuta 2011

Hold Your Horses

"Riemurasiassa" on hauska kertomus nimellä "Hevonen näyttää elintään". Tarina kertoo siitä, kuinka laitumella olevat hevoset olivat järkyttäneet lapsia. Tai oikeammin lasten vanhempia. Ongelmana oli ollut se, että eräs hevosista oli roikotellut elintään sopimattomasti lapsille. Lapsien kysymyksiin oli pitänyt muun muassa selittää epämääräisiä asioita hevosten näkyvästä umpisuolesta. Asia oli edennyt lapusta siihen asti että poliisi oli kutsuttu paikalle. Poliisit olivat sitten todenneet ruunan toimivan laillisesti ja että rikosta ei ollut tapahtunut.

Tilanne on tietysti huvittava jo aiheensa puolesta. Ja lisäksi hupia tulee siitä miten tilanne kasvaa absurdeihin mittoihin.

Kuitenkin hevosten parissa kannattaa olla tarkkana. Viikinkien mytologiassa (tai oikeammin siinä vähässä mitä siitä arvailemme) on tarina hevosesta nimeltä Svaoilfari. Kyseinen ori olikin oikein huippuhevonen, joka teetettiin Jumalille mittatilaustyönä. Jumalat eivät halunneet maksaa laadusta, joten he päättivät jujuttaa hevosen itselleen ilmaiseksi. Loki ajatteli ensin saavansa hevosen ilman mitään kummempaa. Mutta hän ei onnistunut ja hevonen raiskasi hänet. Eräs pääjumalista joutui eläimen raiskaamaksi koska hän halusi säästää kavereidensa velkaa taidokkaalle mestaritöidentekijälle. Loki tuli myös raskaaksi, ja lopputuloksena syntyi hevonen. Kahdeksanjalkainen hevonen. Josta tuli Odinin ratsu.

Koska kulttuuriin, mytologioihin ja uskontoihin suhtaudutaan yleisesti kunnioituksella, on hyvä huomata kansanviisauteen rakentuvan tarinan varoitteleva elementti. Tarina opettaa että kannattaa olla varovainen hevosten kanssa. Lisäksi kannattaa muistaa että uskonnonvapauden piiriin kuuluvilla asioille tehty kyseenalaistava naureskelu ei ole kilttiä. Tarina on siis otettava vakavasti koska uskonnonvapaus. Siksi minulla ei ole muuta sanottavaa, kuin että Eikö kukaan, herramme tähden, ajattele lapsia!

Ei kommentteja: