torstai 18. elokuuta 2011

Voimatasot

Supersankarien fanituksessa isoa roolia näyttelee eri supersankarien voimien mittaaminen. "Kumpi on parempi" on muuttunut muotoon "kumpi voittaisi". Lehdetkin ymmärsivät tämän ja siksi olen törmännyt esimerkiksi "Spiderman vs. Hulk" -tyyppisiin sarjakuviin.

Toki kyseessä on monin paikoin subjektiivinen osio ; Tämän näyttää esimerkiksi se, että sarjakuvalehden kannessa oleva nimi ratkaisee usein sen, kumpi voittaa. Tilannekohtaisuus ratkaisee tietysti myöskin. Esimerkiksi teräsmies on selvästi voimakkaampi kuin batman. Mutta jos batmanin varustaa vekottimilla jotka on tehty kryptoniitista, tilanne alkaa tietysti näyttämään ihan erilaiselta. Kuitenkin supersankarien voimavertailua voidaan tehdä "puolirationaalisesti". Ja näin on, vaikka kyseessä on kuvitteelliset hahmot.

Itse tein seuraavan karkean jaottelun supersankareiden voimaluokituksiksi:
1: Moni supersankarina esitettävä ei ole itse asiassa luonteeltaan kovinkaan spesiaali. Mustanaamio on tavallinen kuolevainen ihminen, joka varustautuu viidakkotaidoilla, lemmikkisudella ja käsiaseella. Ja joka on harjoittanut itsestään hirvittävän nopean ja piilottelevan. Punisher on harjaantunut taistelija joka varustaa itsensä luotiliiveillä. Batman on miljonääri jolla on musta vyö ja valtavasti tekniikkaa. Zorro on tavallinen aatelinen jolla on taito käyttää miekkaa. Näissä sankareissa on inhimillinen kyvykkyys äärimmillään. He itse asiassa muistuttavat siitä että vain yksi asia erottaa heidät ns. "tavallisista sankareista". Heillä on alter ego. Joku siis voisi väittää että supersankarit ovat jotain jotka ylittävät tavallisen ihmisen. Minä taas väittäisin enemmänkin niin että raja tavallisen sankarin ja supersankarin välillä on häilyvä ja tärkein erottava elementti onkin salattu henkilöllisyys.
2: Toisella tasolla on sitten hieman tavanomaista kovemmat hahmot. Näissä on jotain inhimillisen ylittävää. Tätä luokkaa on esimerkiksi Kapteeni Amerikka, jonka fysiologia on erikoisaineilla rakennettu, "yli-inhimilliseksi steroidipumpattu". Lisäksi hänet on varustettu vibraniumista tehdyllä erikoiskilvellä joka on ainutlaatuinen ja ylittää kestokyvyssään normaalin teknologian. Tämä ainutlaatuisuuden korostaminen ja sen erikoispiirteet tekevät siitä "enemmän kuin pelkän batman-varusteen". Samoin joukkoon voitaisiin laittaa hämähäkkimies, joka on syntynyt mutanttihämähäkin puremasta tai Hulk, jonka voimat ovat ylitsepursuavat "koska gammasäteily". X -man -universumissa suurin osa hahmoista, esimerkiksi gambiitti, ovat tällä tasolla.
3: Tällä tasolla on hyvin erikoisrakennetut hahmot. Esimerkiksi "X -meneissä" Wolverine on boostattu sekä regeneraatiolla että adamantiumluurangolla sen verran mutkikkaasti, että tämä voidaan nähdä "omana voimaluokkanaan". Tähän luokkaan on laskettavissa myös varsin erikoislaatuinen hahmo nimeltä deadpool.
4: Voimakkaimpia ovat Thorin ja Teräsmiehen kaltaiset ylimaalliset olennot. Heillä on erityiskykyjä ja he ovat luonteeltaan erikoislaatuisia. Jumalisuus tuo voittamattomuutta, joka ylittää sen, mitä muut voivat tehdä.

Viidennellä tasolla olisi Jeesus, mutta tätä ei saa mainita tämänlaisessa sekulaarissa blogissa.

Ei kommentteja: