"Unkurissa" kuvattiin miten halaaminen muissa kulttuureissa on hyvinkin luontevaa. Halaaminen ja jopa suutelot kuuluvat tervehdyksiin ja ovat muutenkin osana normaalia kanssakäymistä. Unkuri ehdottaa tunnekylmyyden sijasta halauksen merkityksellisyyttä. Se, että suomalainen ei halaa ei tarkoita että hän olisi epäkohtelias ja etäinen, vaan siinä että suomalaisessa kulttuurissa koskettamista on pidetty hyvin voimakkaana sosiaalisena eleenä. Toisin sanoen halaaminen merkitsee suomalaiselle paljon enemmän kuin monille ulkomaisille ihmisille.
Toisin sanoen ulkomaalaisen halaus on ikään kuin "pennejä" ja siksi niitä kylvetään ympäriinsä. Panostus ei ole suurta, eikä halaaminen merkitse hirveän paljoa. Suomessa halaus on "euroja", ja panostus on moninkertaista. Siksi niitä "kylvetään säästeliäämmin".
Halaamisen käsittely tällä tavalla tuo mieleeni erään stand-up koomikon lausunnon "Halaaminen. Se on toisille luonnollista ja toisille ei. Mulle se on vähän kuin näkis omat vanhemmat panemassa. Aika luonnollista." Vaikka kosketus, esimerkiksi kosketus käteen, onkin likimain kaikille voimakas ele, halaamisen vakavuus ei kuitenkaan ole mikään kulttuuririippumaton ja yleisinhimillinen vakio.
Jos lähdetään siitä hyvästä oletuksesta, että kulttuuri värittää halaamiseen liittyviä merkityksiä, on suomi jännittävä maa ottaa esimerkiksi. Sillä täällä halaaminen merkitsee. Voimakas merkitys taas tarkoittaa myös sitä, että halaamista ei voi ohittaa kovin helposti ja se välittää voimakkaita viestejä. Tämä taas voi tarkoittaa sitä, että syntyy kiusallisia tilanteita. Esimerkiksi jos mies halaa naista, on mietittävä sellaisia kysymyksiä kuin se, että missä vaiheessa asia menee seksuaaliseksi häirinnäksi.
Kulttuurin lisäksi on myös yksilöllisiä eroja. Nämä tekevät halailusta hyvin vaikean asian ; Halaaminen on toisille vaikeaa ja toisille helppoa. Tässä on toki mukana myös yksilökohtainen henkilökohtaisen reviirin pitäminen. Toisille halaaminen on hyvin arkaluonteista, koska siinä tullaan oman mukavuusalueen sisäpuolelle. Kysymys on siis eräänlaisesta ruumiin koskemattomuuden varmistamisen järkkymisestä.
Se, millä ehdoin kukin on valmis tekemään tämän on hyvinkin monisyinen ja henkilökohtainen asia. Toisille halaaminen on voimakas seksuaalinen viesti, kun toisille se taas on hyvinkin spontaania kaveruutta. Ongelmia asiasta voi tulla jos henkilöt ovat hyvin erilaisia viestimisvälineineen. Esimerkiksi minulla on ollut sekaannuksen hetkiä koska minulla on hyvin tiukka koskemattomuuden kenttä. Minuun saa siis koskettaa vain hyvin tiettyjen ehtojen täyttyessä. Minulla on sen sijaan ollut ystäviä, joista esimerkiksi hartiahieronta tai halaaminen ovat hyvinkin normaaleja asioita, eivätkä he koe siinä olevan mitään erityistä. Tämä on tietysti aiheuttanut konfliktintynkääkin. Näin on käynyt etenkin jos tilanne on ollut yllättävä.
Minulla on ollut kuitenkin halaamisen kanssa omituisia hetkiä. Esimerkiksi miten tulisi ajatella siitä että entinen tyttöystävä halaa sinua nyt kun sinä että hän seurustelevat jonkun toisen kanssa? Miten tehdä kun ninjutsumestari halaa sinua julkisella paikalla kiehnäten jalkaasi vasten erittäin homoseksuaalisti heti kuultuaan että sinulle halaaminen on yleisesti vaikea paikka, ja että miesten halatessa pitää päästää sellaisia turvaääniä "örr örr örr - en ole homó" -tyylillä?
Päädyin siihen tulokseen että molemmat näistä tuntuvat aika luonnollisilta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti