lauantai 6. elokuuta 2011

Typerää mutta herttaista

Olohuoneessamme oleminen aikaansaa tömähdyksiä. Syynä on se, että kirjoahvenet sikisivät oikein urakalla ; Satojen poikasten puolustaminen vaatii kovia keinoja. Huoneessaolijat, jotka eivät ole edes akvaariossa vaan parin metrin päässä, koetaan uhaksi jota on hyvä ajaa ulos. Siksi niitä kohden on rynnättävä, ja lopputuloksena kalat törmäävät akvaarion lasiin.

Emojen puolustusinto on valtaisaa. Ruokkiminen on tehtävä huolellisesti, sillä kalat eivät ole kuulleet sanonnasta joka kertoo siitä kannattaako purra sitä kättä joka ruokkii. Ruokkija koetaan viholliseksi ja kirjoahvenista on oikein ja kohtuullista hyökätä täyslaidallisella. Tapaa voi kuvata vain kahdella sanalla ; "Typerää" ja "rohkeaa".

Teon rohkeus on mielenkiintoinen, koska minäkin olen lähes kaksimetrinen ja kalat ovat kuitenkin kooltaan varsin pieniä. Teon typeryys on mielenkiintoinen, koska siihen samaan lasiin on tömähdetty juuri pari sekuntia aikaisemmin. Päättäväisyydessä on kaiken kaikkiaan jotain hyvin herttaista ja sympaattista.

Kun ihmisetkin toimivat tällä tavalla, sen katsotaan kuvaavan rakkauden voimaa. Ja kaloja katsellessa on vaikeaa olla katsomatta asiaa ilman antropomorfismin asioita vääristävää tulkintakenttää.

On kuitenkin ihan hauskaa katsoa miten kirjoahvenenpoikaset ovat kasvaneet. Ne ovat edelleen hyvin pieniä, mutta niistä saa kuvia kunhan laittaa kameran säädöt tarkasti oikein, on kärsivällinen, ottaa monta kuvaa ja valikoi kuvista ne yksityiskohdat joissa tarkkuusalueella on todella kalayksilö tai toinen. Ja näistä kuvista on jo selvää että kyseessä ei ole mikään kieroutunut perverssi vitsi jossa esille on laitettu mikroskooppikuvaa spermasta ja jolle kuvaaja kerää sympatiaa. Silmät ja muut näkyvät jo paljaalle silmälle. Aikuiset kirjoahvenet ovat tietysti suuria, joten niiden puolustusintoa voi katsoa myös videokuvana:Video näyttää komeat varoitusvärit. Kalojen pää näyttää kirkkaan viirulliselta. Jos akvaariota katsoo salassa ilman että kalat huomaavat läsnäolosi, ne ovat päältään vaatimattomamman näköisiä. On hauskaa ajatella asiaa siten että kalat ovat hyvin samanlaisia kuin joidenkin pelien viholliset, jotka saavat turbovaihteen päälle ja tämä näkyy siten että ne muuttuvat kirkkaanvärisiksi.

Ei kommentteja: