perjantai 19. elokuuta 2011

Flirtin rajat

Olin ruuhkajunassa. Koska istumapaikkoja ei ollut, seisoin. Otin itselleni paikan kulkureiteiltä sivussa, otin hyvän asennon, sellaisen jonka Fiore on meille opettanut. Siinä sitten lueskelin. Junan kulku ei ollut tasaisinta mahdollista. Parin aseman päästä eräs keski-ikäinen nainen siinä lähellä rupesi kertomaan, kuinka oli katsonut kuinka tasapainoni on nauliintunut hienosti. Että miten kaikki muut näyttävät kaatuilevan, mutta että minä vaan seison paikallani kuin asia ei hetkauttaisi lainkaan.

Hän siirsi puheensa ahteristooni, tarkemmin ottaen siihen miten se heilui asemien kohdalla. Tämä ei tietysti yllätä, koska vakaus perustuu siihen että polvet ja lantio pitävät tasapainopisteen juuri oikeassa kohdassa tukipinnan yläpuolella. Tärkein asia, jolla tämän saa mietittyä on miettiä missä häntäluu on. (Käytännössä asian voi ilmaista kysymällä itseltään ; "Where is my ass".)

Olin tietysti aika ällistynyt, mutta koska olen kuitenkin aloittanut ujona poikana työpaikassa, jossa kohtasin muun muassa muutamia roisihkolla huumorintajulla varustettuja bingomummoja, en antanut asian häiritä niin hirveästi. (Nuoret naiset eivät, osin valitettavasti, minulle yleisesti ottaen flirttaile.)

Julkinen tila teki asiasta minulle hieman kiusallisen, ja em. nainen huomasi asian ilmeisesti itsekin. Kiusallisuus vihjasi, että vaikka naisen sanomista voitiin pitää flirttinä, siinä oli jo mukana joitain elementtejä joiden "jatkaminen yhtään lausetta pidemmälle" olisi astunut seksuaalisen häirinnän piiriin. Tähän jättäminen oli kuitenkin ihan asiallista, eikä minulla jäänyt pahaa mieltä tai ahdistusta. Vaikeneminen päin vastoin näytti jonkinlaisesta hienotunteisuudesta. Kokemusteni mukaan kaikki naiset eivät tätä hienotunteisuutta harrasta.

Naiset eivät varmasti aivan yhtä paljon joudu miettimään näitä asioita, koska heidän flirttiinsä suhtaudutaan yleensä aika suopeasti. Ja vaikka naiselle ylilyönti tapahtuisikin, niin mitä mies oikesti voisi tehdä asialle? Jos mies lähtee seksuaalisesta häirinnästä kertomisen tielle, häneen kohdistuu mielikuvia jotka ovat itse asiassa mieheyden kiistäviä. Asiaan liittyy jopa huvittuneisuutta. Huvittuneisuutta miestä kohtaan. Sitä pitäisi ikään kuin kestää enemmän. Sama ei koe naiseen. Jos nainen kokee seksuaalista häirintää, on antipatiat ehdottomasti sitä sovinistisikaa kohtden. ; Naisen halu hakea apua ja avun saamattomuus nähdään heitteellejättönä, ignorointina. Miehen halu saada oikeutta nähdään huvittavana ja ignorointi ikään kuin asiaankuuluvana.

Miesten kohdalla riskejä on. Ainakin jos on minun kaltainen ns. yleisesti ottaen aika epäattraktiivinen mies. "Komeisiin miehiin" suhtaudutaan varmasti suopeammin tällä rintamalla.

Yleensä ottaen nyrkkisääntö on kuitenkin se, että naiselle flirtti on "turvallisempaa". Naisen ei tarvitse pelätä saavansa syytettä seksuaalisesta häirinnästä. Junan nainen ei saanut vihoja, vaan ilmeistä hymyilyä. Jos minä olisin sen sijaan mennyt puhumaan edessäolevan, jotakuinkin parikymppisen naisen sinänsä mielenkiintoisesta perustasta, olisi tästä ollut varmasti huomattavasti erilaisia reaktioita. Opin "suunnilleen ensimmäisenä" että miehen flirtti on aina riskissä joutua määritellyksi seksuaaliseksi häirinnäksi.

Arhi Kuittinen kirjoittikin tämänlaisestai feministisestä suhteesta flirttiin. Uhkana on se, että "feministinen nainen haluaa olla ainoa taho, jolla on lupa ilmaista selviä seksuaalisia signaaleja, ihmiskuva on aika vääristynyt." Kuittinen näkee tämän osana feministien sukupuolisuuden määrittelystrategiaa "Miehen täytyy alistua neuvotteluun miehuuden määrittelystä naisten kanssa mutta miehet eivät saa puuttua naiseuden määrittelyyn.". Kuittisen mukaan asenneilmapiiri on seuraava ; "Miehiä ei tarvitse suojella, saavatpahan omaa lääkettään naisten huvitukseksi."

Naisen flirtti on vain naisen seksuaalisuuden ilmenemistä, itseilmaisua. Mutta miehen flirtti taas on naisen määrittelyä, taivuttamista seksiobjektiksi.

Asia on huomattava. Mutta siinä on kuitenkin lisämutka. Se on se raiskauspuoli. Naisen flirttiä ei nimittäin pidetä miehen seksiobjektiksi latistamisena, vaan asenneilmapiirissä tätä pidetään luvanantona seksiin. Jos minä nyt vaikka sattuisin MILF -tuulellani flirttailemaan takaisin junan naiselle, olisin melko varmasti turvassa. (Temppuani ei pidettäisi luvanantona, vaan se olisi vain potentiaalista flirttileikkiin vastaamista seksuaalisella häirinnällä...) Naisten kohdalla flirttaileva asenne nähdään vakavana asiana, jossa provosoidaan raiskausta.
1: Siis ihan oikeastiko te haluatta rakentaa maailman, jossa ainut tapa jolla seksuaalista häirintää kohtaava mies saa sympatiaa on raiskaajaksi ryhtyminen? Tälläiseksi se on ainakin määrittynyt. Aika hemmetin sairasta - jopa minun irvokkaisiin, vääristyneihin ja perverseihin arvoihini verrattuna.

Jos miehien flirtti taivutetaan luvaonotoksi, jonkinlaiseksi esiraiskaukseksi, naisilla se on määrittynyt luvanannoksi. Siksi naisten kohdalla onkin jossain määrin perusteltua kampanjoida. Esimerkiksi "SlutWalk" - jossa naiset pukeutuivat paljastavasti ja kävelivät muistuttaakseen että pukeutuminen ei saa olla tekosyy raiskata naista - muistutti että naisen seksikäs pukeutuminen on sekä oman seksuaalisuuden määrittelyä että kenties hieman sosiaalistakin, flirttiä. Mutta että tästä ei saa vetää yli seksuaalieen häirintään tai raiskaukseen. Tämä teema on hyvä ja arvokas.

Kenties sitä pitäisi perustaa miehille jokin sellainen silmäniskuparaati. Sellainen, jossa miehet marssivat ja iskevät silmää naisille. Ihan sen takia että silmänisku ja sutkautus siellä täällä ei ole samaa kuin halu raiskata naisia tai objektisoida naista. Se ei yleisesti ottaen ole edes kutsua itse seksiaktiin.

Kirjoittajan esteettisin osa on hänen ahterinsa. Siksi, kun Jumala loi bloggaajan, hän aloitti peräpäästä ja huomasi että niin on hyvä. Siksi hän päätti osoittaa armeliaisuuttaan ja antaa kauneutta tuplasti. Niinpä Hän viisaudessaan valmisti toisenkin persustan ja laittoi sen naaman paikalle.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

elokuvassa the love letter on parin vuorosanan kohtaus, joka selittää osaltaan jotakin:

tyttö kommentoi pojan takapuolta parilla superlatiivilla ja selittää sen jälkeen lievä anteeksipyyntö äänessään:

well. i hate to objectify you, but historically it's my turn.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen kirjoitti...

Ajattelin käydä laittamassa uskovaisia roviolle, saksalaisia nuoria nälistymään kuolemanleirille ... historiallisesti on heidän vuoro!