lauantai 6. elokuuta 2011

Viileät homot

Katsoin eilen (humalassa) puolisoni kanssa "Earthian" -animea. Siinä on maan päällä olevia enkeleitä jotka ovat oikeasti avaruusolentoja. Sarjan ensimmäiset jaksot kuluivat siinä miten ihmettelin miten homoilta päähenkilöt vaikuttavat. He eivät tehneet yhtään mitään seksuaalista, eivätkä edes pukeutuneet mitenkään stereotyyppisen homoseksuaalisti, eivätkä maininneet homoseksuaalisuudesta sanallakaan. Toiminta oli hyvin maskuliinista ja sopi klassisen heteroseksuaalin sankarin kuvaan. Kaveria autetaan, pahiksia vedetään karatella turpaan ja ollaan muutenkin aseiden, tappelun ja pommien maailmassa. Mutta kuitenkin jotenkin oli selvää että he olivat hyvin selvästi kaapissa. Kuitenkin yleiskuvana oli se, että "kato, noitten Narnialaisten talokin on homoseksuaali." Sarjan mentyä varsin pitkälle (jaksoissa joskaan ei seksissä) ennustukseni toteutui. Enkelit olivat todellakin homoseksuaaleja.

Puolisoni mukaan yleissivistyskessäni on selvästi aukko, koska Earthian on kuulemma yaoi -klassikko. Kuuluu siis yleissivistykseen tietää ovatko avaruusolentoenkelit homoseksuaaleja.

Mangasta kuulemma löytyy vielä paljon enemmän homoseksuaalisuussymboleja. Esimerkiksi Edenissä, josta enkeleiden näköiset avaruusolennot ovat, on homoseksuaalisuus kielletty toimien tasolla. Saa ajatella mutta ei toimia. Tämä vastaa hyvin normaalia homoseksuaaleihin suhtautumistapaa. Tämä varmasti painaa siinä kun sankarit sodan aikana valitsevat olevansa ihmisten puolella omaa planeettaansa vastaan. ~ Toinen tärkeä teema on toisen päähenkilön mustat siivet. Sillä Edeniläisten parissa on syöpä joka muuttaa siivet mustiksi ja tästä sairaudesta seuraa kuolema. Päähenkilö on resistentti tälle syövälle. Tämä on merkittävä piirre, koska tämä syöpä yleistyy. On luontevaa huomata että syöpä ei ole tartuntatauti, mutta AIDS on "homosyöpä" johon reagointi on varmasti ollut voimakasta Earthianin ilmestymisaikaan (se on suhteellisen kauan aikaa sitten piirretty.)

Tästä onkin hyvä miettiä asioita (selvinpäin) hieman tarkemmin. Yaoi (jap. やおい) on nimitys animesta, joka aiheeltaan käsittelee homoseksuaalejen suhteita. Genressä on hyvin yleistä se, että toiminta ei mene tekojen tasolle asti. Sen sijaan tarjolla on yllättävänkin paljon angstia. Kun tämän kontrastiksi laittaa heteroseksuaaleille suunnatun hentain, on kontrasti itse asiassa hyvinkin suuri. Yaoita leimaa yleinen seksuaalinen (vapaaehtoinen tai pakotettu) pidättyväisyys, toisin kuin heteroseksuaaleja lonkerohirviöitä.

Kuvaavaa onkin se, että vaikka "epävirallinen mutta käytetty" yaoi -lyhenne on saanut itselleen vitsikkään selityksen "Yamete! Oshiri ga itai!" (Lopeta, perseeseen tekee kipeää!) on se kuitenkin lähempänä "yama nashi, ochi nashi, imi nashi" (ei kliimaksia, ei huipentumaa, ei tarkoitusta).
Kirjoittaja on aivan helvetin ärsyttävä kännissä (kuten myös selvinpäinkin, mutta kännissä vielä enemmän). Mutta toisaalta katsoipa hän mitä tahansa, syntyy katsottuun kommenttiraita, joka kuitenkin tuo aina jotain lisäarvoa. Kenties se pilaa katseluelämyksen, mutta pätkään voi palata uudestaan koska teknologia tarjoaa viihteen meille ns. tallenteina.

Ei kommentteja: