lauantai 28. toukokuuta 2011

Spesifi vs. Kompleksi.

Kirjoitin aikaisemmin siitä, miten kaksinkamppailuun keskittyvät lajit eroavat kovasti perinteisestä itsepuolustuksesta. Nämä lajien väliset mietteet tulivat vastaan, kun kävin leikkimässä bujinkanilla ; Tässähän huomion pitää keskittyä ympäristöön. Esimerkiksi opettajan puhuessa harjoittelua jatketaan. Syynä on se, että toimintaa on kyettävä tekemään vaikka ympärillä olisi häiritseviä tekijöitä. Kaksintaistelutilanteessa ympäriltä ei hyökkää ylimääräisiä tyyppejä, joten yleisalertnessin ja huomion moneen asiaan jakamisen sijasta keskiössä on keskittyminen. Kaksintaistelussa olennaista on focus yhteen vastustajaan. Ero on suuri, eikä sama mielen rakenne toimi hyvin molemmissa. On opeteltava erilaiset havainnointi -ja reagointitavat.

Tätä voidaan nähdä siten, että kyseessä on eräänlainen "pelitilanne". Itsepuolustuksessa keskitytään frekvensseiltään yleisiin tapahtumiin ja niihin kehitetään automaattinen reaktio, joka on siihen tehokas. Näin kompleksisuus on hyvin tiivistä spesialismia.

Kaksintaistelu ei ole enää samalla tavalla puhdas tiettyyn iskuun reagointi spesifillä tavalla, vaan vastaiskuihin mietitään vastaiskuja. Mitään yleispätevää ratkaisua ei esitetä, tilanteen voi aina ratkaista jotenkin. Mukana taitoelementti, joka liittyy tekniikoiden hallitsemisen lisäksi vastustajan ennakointiin. (Toimiva tekniikka on olennainen, mutta ei riittävä voittamiseen.) Voidaankin sanoa että yleisimpiä tekniikoita on enemmän, ja ne nivoutuvat toisiinsa eri tavalla. Itsepuolustuksen kannalta ennakointi, keskittyneisyys ja pelisilmä ovat itsepuolustuksessa irrelevantteja koska tilanteita kuvaa juurikin yllättävyys. (Toki baarin takana tappelu on ennakoitua, mutta tämä "nyt mennään baarin taakse tappelemaan" onkin itse asiassa kaksintaistelutilanne!)

Ninjutsutyylisessä ratkaisussa taas ollaan tilanteessa, jossa ollaan valmiita siihen että joku rikkoo tilanteen heittämällä peliin jotkin aivan toiset säännöt. Se on siksi vielä astetta mutkikkaampaa. Toimintavaihtoehtoja on paljon enemmän. Siksi laji ei ole yhtä spesifi, ja hajanaisuutensa vuoksi se tuskin toimisi kaksintaistelutilanteeseen keskittyneen kanssa.
Kirjoittaja kannattaa kultaista keskitietä.

Ei kommentteja: