keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Berliininmuurinmurtaja.

En ole tottunut saamaan lahjoja työpiireistä. Tänään kuitenkin eräs soittelija oli palannut Saksanmatkaltaan ja toi minulle muassaan palan Berliinin muuria - peräti sellaisen jossa on spraymaalia, hän tietää että olen kiinnostunut niistä. Minusta se oli kaiken kaikkiaan kivasti mietitty lahja. Sillä Berliinin muuri on, paitsi betonia, myös voimakas symboli.

Sen mureneminen on jotain joka vastustaa sitä, mitä muuri edusti. Eli ideologista eristämistä ja kontrollointia. Berliinin muurihan oli Itä-Saksan kannalta varsin paradoksaalinen muuri. Tavallisesti muurilla suojellaan sisustaa ulkopuolisilta hyökkääjiltä. Mutta DDR -paratiisissa tarvittiin muuria estämään pako ulkopuolelle ; Itä-Saksan "kansasta välittävässä" ympäristössä ongelmana oli se, että sieltä pyrittiin loikkaamaan länteen. Muuri esti tätä tehokkaasti. DDR oli kammottava sanan kaikissa merkityksissä, mitä ei saisi unohtaa, saati tunteilla hartaassa "ostalgiassa".

Toisekseen tämä muurinpala on voimakas symboli, kun alan rakentamaan omaa diktatuuriani. Nyt minulla on se ensimmäinen kivi jonka heitän ensimmäisenä muuriin. Tarvitsen vain muutaman miljoonan muuta sirua ja betonia liimaamaan ne yhteen ja oma muurini on valmis!

Ei kommentteja: