keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Kenenkö horoskoopin oikein saan?

Horoskooppien rakentaminen on perusteltu kosmisilla taivaankappaleilla. Tämä antaa niille tietysti glamouria ja uskottavuutta. Ennusteen taakse nähdään koko maailma, suuri kosminen ja mystinen määrää elämästä.

Tähtitieteen kannalta katsoen muutama asia horoskoopeissa näyttää hieman erikoiselta.

Ensinnäkin astrologia perustuu tähtikuvioihin. Kuitenkin tähtikuviot eivät edes tarkoita että saman tähtikuvion jäsenet olisivat lähellä toisiaan. Ne ovat vain samalla suunnalla. Vanhaan aikaan ajateltiin että universumi muodostuu siten että on maakeskinen maa, jonka ympärillä on taivaankansi. Siinä tähtikuviot olivat yhteenliittymä, lähekkäin olevia reikiä taivaankannessa. Niissä on nähty mielikuvituksen avulla kuvioita.

Tähtikuvioiden rooli on ollut tärkeä. Sillä kun maa kiertää aurinkoa, taivaankansi muuttuu vuoden mittaan. Vuosituhansien aikana tähtikuviot ovat myös siirtyneet. Maan hyrräliike on muuttanut kallistuskulmaa. Laskutapa perustuu vuosituhantiseen lähestymistapaa, joten horoskooppimerkit ovat itse asiassa siirtyneet yhden askeleen syrjään. Tämä aikaansai viime aikoina jonkinasteista kohuakin, vaikka skeptikot ovat pelleilleet asialla (ainakin) 1980 -luvulta asti.

Vielä mielenkiintoisemmaksi tilanne menee, kun ruvetaan katsomaan syntymäkellonaikoja. Tässä ideana on se, että tähdistöt näyttävät liikkuvan ja tämä johtuu maan pyörimisliikkeestä itsensä ympäri. Näin astrologit saavat horoskooppiin astrologisen huoneen. Ne on numeroitu vastapäivään itäisestä taivaasta. Jakoja on tietysti monenlaisia. Osa jakaa huoneet tasan, toisille ne vastaavat taivaalla olevia tähtikuvioita.

Mielenkiintoista on se, että napapiirin pohjoispuolella ilmiön luonne muuttuu hyvin voimakkaasti. Siellä tähdistöt eivät nouse ja laske ollenkaan samalla tavalla kuin muualla. Pohjoisessa elävä ihminen elää siis paikassa, jossa tähtien liike ei heijastu horoskooppiin samalla tavalla kuin päiväntasaajan tienoilla.

Tämän jälkeen tuntuu pieneltä se, että tähtitieilijät ovat 1920 -luvulta asti katsoneet että eläinradassa on mukana vielä yksi tähtikuvio, käärmeenkantaja. Puuttunut horoskooppimerkki on pientä. Tämän jälkeen on melko helppoa keksiä selitys sille miksi astrologit eivät oikein onnistu yhdistämään luonteita horoskooppimerkkeihin ; He antavat ihmisille jonkun toisen ihmisen horoskoopin.

Ei kommentteja: