perjantai 6. toukokuuta 2011

Kaiken kompromissi

Miekkailussa on hyvin usein teräkontakteja. "Hyökkääjällä" ei tietysti ole mitään välttämätöntä intressiä siihen että toinen iskisi miekkansa kiinni. Mutta yleisesti ottaen toinen haluaa puolustautua, joten hänen intresseissään miekan kohtaaminen on. Ja kun molemmat ovat pelissä, aloittaja ei ole aina selvää. Siksi ei ole ihme, että aseita usein kilistellään.

Valtava määrä tekniikoista käsittelee tilannetta, jossa miekat kohtaavat toisensa keskellä. Tähän on yksinkertainen syy. Otetaan muutama erilainen teräkontakti, jotta voidaan hieman tarkastella niihin liittyviä asioita. Aloitetaan karkealla kuvalla.
A:ssa miekan kärjet kohtaavat. Tällöin etäisyys on yleensä sen verran pitkä, että sillä ei ole juurikaan merkitystä. Tässä tilanteessa sitä joko lyö suoraan jos on hyökkäyslinja avoinna, tai sitten kiertää ympäri ja lyö sieltä. Muita vaihtoehtoja toimia ei ole.
C:ssä taas kontakti on lähellä kahvaa, jolloin helpointa on tarttua kädellä vastustajaan. Etäisyys on lyhyt ja pelkän miekan ajattelu olisi hieman kaukaa haettua.
D: Taas on epäsymmetrinen kohtaaminen. Se on suoraan sanoen epäkiinnostava. Tilanne on oikeastaan jo ratkennut. Ihannetilana on se, että vastustajan miekan kärki on lähellä väistiäsi. Sillä tällöin pystyt kontrolloiman toisen asetta hyvin. Ja hän ei voi vaikuttaa sinun aseeseesi. Ja aseesi kärki on vapaana ja se tarkoittaa sitä että se tunkee vastustajaan. Näin ollen tämä on tavoitetila.
B: jäikin viimeisimmäksi juuri siksi, että siinä on paljon vaihtoehtoja. Esimerkiksi kontaktin paine vaikuttaa siihen, mitä tulee tehdä. Jos toinen ei pidä painetta, kannattaa vain väistää ja lyödä. Ei ole voimaa käsiteltäväksi. Jos toinen painaa hieman, sitä voi työntää pois tieltä ja raivata itselle tilaa. Ja jos toinen painaa kunnolla, sitä ei kannata jäädä jumittamaan ja työntämään, vaan sen sijaan tulee joustaa voiman alta ja kiertää kimppuun. Paine "kierretään", vaikkapa pommelilla lyöden. Tässä tilanteessa on olennaista huomata, että tilanne on myös tasapuolinen ; Se joka tajuaa kontaktin luonteen ensin, on voittaja. Selitystä tarvitaan, koska tilanne on samanaikaisesti sekä yleinen että kompleksi tavalla jossa oikea tilannekohtainen päätös on ratkaiseva. Ei ihme että sen ympärillä on roiskittu musteella enemmän kuin "ihanteellisempien" ja "yksinkertaisempien" tilanteiden kohdalla. Periaatteessa miekan teräkontakteja voidaan kuvitella 9 erityyppistä, mutta vain yksi niistä on erityisen mutkikas.

Tämänlainen ajattelu on tärkeää etenkin saksalaisessa miekkailussa. Se kun on aloitepohjainen ja itse asiassa rakentuu sen varaan, että näin käy usein. Kuitenkin eilisellä miekkailutunnilla ihmetyin, kuinka italialaisessakin perinteessä, jossa on yleensä hieman toisenlainen ajattelu, tunnetaan tämä miekkojen kohtaamisen dynamiikka hyvin hienostuneesti.

Ei kommentteja: