Ajattelin tehdä tästä virallisen lausunnon. Tuomo -setä on hyvin, hyvin vihainen.
Puolisoni joutui työpaikallaan tyyliltään melko kummallisen kiusaamisen kohteeksi. Hän on töissä koulussa, ATK:n ja matematiikan opettajana. Yleensä koulussa tapahtuva kiusaaminen on seuraavia malleja (1) oppilaiden välinen kiusaaminen ~ ns. koulukiusaaminen, (2) työyhteisön aikuisten ~ ns. työpaikkakiusaaminen tai (3) opettajan epäreilu suhtautuminen oppilasta kohtaan eli syrjintä ja valta -aseman väärinkäyttö. Juuri koskaan ei kuule siitä neljännestä vaihtoehdosta. Sain valaisevan opetuksen siitä, miten oppilaskin voi kiusata opettajaa.
Muutoinkin kyseinen tapaus rikkoi monia ennakkoluuloja. Yleensähän nuoriin yhdistetään laiskuus, passiivisuus, mielikuvituksettomuus ja pelkurimainen auktoriteettiasemassa olevien väistely ja selän takaa toiminta. Kyseinen nuorimies, sanotaan nyt vaikka "Robin", päätti käyttää aktiivisen toimeliaasti innovatiivista luovuuttaan. Ja dekonstruktioi tehokkaasti ja konkreettisella vastaesimerkillään monia nykynuoriin kohdistuneita ennakkoluuloja.
Hänen mieleensä tuli rakentaa eräänlainen kollaasi, jossa eri kuvia yhdistellään. Kollaasinteossaan hän käytti apunaan hyvin suosittua aikuiseen makuun sopivaa genreä. Näin syntyy suorastaan klassisen perinteinen kuva, jossa pää ja ruumis ovat eri kohteelta. Johan tämänlaisia tehtiin bestiaareihin, joissa esimerkiksi laitettiin ihmisen pää ja yläruumis hevosen ruumiiseen ja rakennettiin näin kentauri. Tässä kollaasissa rakennettu kompleksi idea oli kuitenkin saman lajin sisällä.
Valmisteltuaan tämän kuvakokonaisuuden, "Robin" halusi liittää kuvaan myös tulkintakentän, jossa kuvassa olevan elämänhistoria kerrottiin. Tässä mielikuvituksesta peräisin olevassa elämäntarinassa esiintyy esimerkiksi maailman vanhimmaksi ammatiksi kutsutun virkanimike.
Kaiken kaikkiaan kokonaisuus oli kursittu kasaan ihmisosista, hieman kuten Frankensteinin hirviö. Lopputulos oli jotain jossa haluttu yhdistyi groteskiin, kaunis rumaan ja sosiaalisesti arvostettu halveksittuun. Moninainen suhtautuminen näytti vastaavalla kahtiajaolla naiseuden tematiikkaa. Mieleen tuleekin ainakin kaunokirjallisuudesta tuttu kahtiajako jossa nainen nähdään pyhimyksenä tai seksuaalipalveluja ammatikseen tarjoamana. Lisäksi sivistys-lihallisuusteemat nousevat tarkastelijan mieleen vahvasti. Kokonaisuus synnyttää taatusti yllättymistä, ja monenlaisia ajatuksia. Se leikittelee auktoriteeteilla ollen samalla kuitenkin toteutukseltaan varsin perinteinen.
Koska taideteos on merkittävä vain suhteessa paikkaan ja esitykseen, oli kokonaisuus luonnollisesti laitettava näytille. Paikaksi valittiin paikallisyhteisö, joka osaa luonnollisesti avata taideteoksen sosiaalisen viestin. Siksi se asetettiin paikallisyhteisön käyttämään datavarantoon.
Ei kuitenkaan liene tarpeen erikseen korostaa sitä, miten taideteoksen mallina ja kohteena ollutta ATK -opettajaa ei jostain syystä ilahduttanut että hän oli näinkin kekseliäästi käyttänyt tunneilla oppimaansa tiedonhakua ja kuvankäsittelyä. Ja että hän olu tuottanut jotain joka on epämääräisesti luovaa, tempauksenomaista, ahkeran aktiivista. Ja jopa jollain erikoisella teinipoikamaisella tavalla kaukaisesti hauskaa.
Puolisoni suhtautui asiaan varsin hyvin. Hän tyytyi poistamaan tuotetun taideteoksen ilman että laittoi perään juridisia velvotteita. Mahdollisuus olisi ollut olemassa. Minulla sen sijaan kävi mielessä, että ihmisten ei pidä kestää mitä tahansa. On yksinkertaisesti olemassa sekä lain että tapakäytänteiden mukaiset rajat, joiden itsetarkoituksellinen ylittäminen - ylittäminen ylittämisen vuoksi eikä esimerkiksi sen vuoksi että näyttää että rikkominen on joskus eettisesti hyvä asia jolloin lakia voidaan muuttaa - ei ole jotain jota tulee vain sietää.
Ennenmuinoin herrasmiehet tiesivät hyvän tavan ratkaista tämänlaiset kunniaan liittyvät asiat. Nykyään ei. Tämä on muuttunut. Historiassa on tämä käytänne yhdessä monien asioiden kanssa. Esimerkiksi opettajien kunnioittamisen.
Kirjoittaja ei todellakaan kaksintaistele teinien kanssa kuolemaan aamunkoitteessa. Jo ihan senkin takia että kaksintaistelut käytiin herrasmiesten kesken. On selvää että ainakaan haastettu ei tässä tapauksessa sellainen olisi. Lisäksi poliisi ja puoliso eivät tykkäisi. Muiden asianomaisten tyytymättömyys ei taa oikeastaan jaksa vähempää kiinnostaa.
1 kommentti:
Minusta/nimestäni on tehty pilkkasivut, jossa samaistetaan vähemmistöön pilkallisella tavalla. Vois olla samannimistä bisnesmiestäkin vastaan mutta apinasta puhe vihjaisi että olisi ehkä mun evoluutiopuolustuksesta kettuuntunut. Harkitsin virallsia toimia mutta sitten harkitsin ettei maksa vaivaa.
Ekoilla luokilla (siksi muistan hämärästi) koulutoveri teki piirustustunnilla pilkkaryhmäkuvan johon ainakin yhdestä opesta teki kivikauden edustajan, hiukset luun ympärille kiedottu jne. Joutui selittelemään kuvaa luokan edessä (kenties hiukan punastellen ja hikoillen), hän ja luokka hihitti ja virnuili, ja suuttunut ope ajoi "taiteilijan" luokasta ulos rangaistukseksi.
Lähetä kommentti