Melkein kaikki ihmiset kokevat eläinrääkkäyksen ikävänä ja epämoraalisena asiana. Kuitenkin asiaan vaikuttavat usein myös mielikuvat ; Esimerkiksi lemmikkieläinten, kuten koiran ja kissan, tuska tuottaa ihmisille kovemmat sympatiantunteet ja paheksunnan, kuin vaikkapa villirotan. Samoin eläinten kärsimystä aletaan ymmärtämään paremmin jos kyseessä on niljakas ja "vähemmän söpö" olento. (Kieltäydyn käyttämästä sanaa "ruma" esimerkiksi hämähäkeistä.) Myrkyllinen käärme saa vielä lisäboostia eikä kyyn tappaminen tunnu monista kovinkaan isolta asialta.
Kuitenkin tällä katsoen eläinten hyvinvointi muuttuu ihmisarvostuksen kautta mitattavaksi. Vaihtoehtona on tietysti se, että yritetään ottaa selvää miten kovaa eläimet kärsivät. Näin saadaan "tuskantuottamishierarkia" ja näin voidaan selvitellä onko jokin asia paha vai hyvä. Tämä vaatii kuitenkin aika paljon työtä.
Voidaan nimittäin sanoa että ihmiset tarkastelevat eläimiä ulkopuolisina. Tällöin tuska näyttäytyy käytöksen kautta. Voidaan kuitenkin jakaa kipu siten, että on olemassa tiedostettua kipua ja tiedostamatonta kipua ; Ihmisilläkin on tuskan aikaansaamaa tiedostettua kipua, että tiedostamattomia reaktioita
1: Ihmisillä on refleksi, joka auttaa tempaisemaan sormen hellalta. Tiedostettu kipu seuraa toki perässä, mutta sormen heilahdus on nosiseptio ; Heijaste kulkee selkärangasta takaisin käteen ja sormi heilahtaa jo ennen kuin kipuaistimus on mennyt aivoihin prosessoitavaksi. Toiminta ei liity tiedostettuun kipuun, vaan tiedostettu kipu seuraa toiminnan jälkeen. Voi olla että joillakin on vain reaktio eikä tiedostamista ollenkaan, ja tällöin kivun välttäminen on refleksinomaista eikä tiedostettua tuskaa.
2: Toinen ääripää liittyy mieleen. Esimerkiksi hylätyksi tuleminen on onnistuttu yhdistämään tuskan tunteeseen - runoilijat ovatkin olleet yllättävän konkreettisia kun ovat kertoneet kivusta ja tuskasta jota räydyttävät tunteet aikaansaavat. Stressi voi tuottaa tuskantunteita ilman suoranaista fyysistä vammaa. - Ellei sitten olla todella holistis-romanttisia ja ajatella että se puuttuva toinen on kuin raajan irtirepäisy. If you wish to think like that - Good for you, bad for your intellectual reputation.
Näinpä refleksien ja tiedostetun kivun erottamisesta tuleekin olennaista. Välttävä toiminta ei riitä, vaan odotetaan perusteluja muustakin ; Esimerkiksi aivojen olemassaoloa voidaan pitää nykytiedon valossa varsin pätevänä "tiedostetun kivun vaatimuksena". Toisaalta monet kivun merkit on nähtävissä sijaistoiminnoissa ; Endorfiinintuotantoa aktivoivia stereotyyppisiä liikkeitä on havaittu esimerkiksi kaloilla, joten on varsin perusteltua esittää niiden kokevan kipua. Pelkkä oleellinen väistäminen puuttuu. Toisaalta juuri nämä stereotyyppiset toiminnat kertovat henkisestä stressistä ja tuskasta vaikkapa tarhaketuilla. (Stressi onkin eräänlaista kipua.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti