tiistai 30. heinäkuuta 2013

MacDonaldilla oli talo - eli miten juutalaiset eivät tuhoa toisiaan

"Takkirauta" ja monet muut (uus)konservatiivit korostavat että juutalaiset ovat enemmänkin älykkökansaa. Tämä tiivistyy siihen että juutalaiset ovat itse asiassa aggressiivinen ja autismiin taipuvainen kansa. Tämä on etenkin kristittyjen konservatiivien - "Ruukinmatruuna" itsehän edustaa buddhalaista konservativismia -  tarpeisiin hyvin sopiva teoria. Sillä samanaikaisesti pitää antaa juutalaisille erikoisstatus, mutta kristinuskon täytyy olla sitä etevämpi kulttuuri.

Tässä teoriassa on aika vähän heikkouksia. Autismiakin esiintyy juutalaisilla tilastollinen yliedustus. Krav Maga on karu, funktionaalinen ja erittäin juutalaishenkinen kamppailulaji. (Leikillisesti jew jutsu.) Juutalaisten historia lähi-idässä on sotien ja konfliktien läpitunkemaa. Ja rehellisesti sanoen kun katsoo Israelin nykyisiä touhuja on taatusti hyvin vaikeaa olla kyseenalaistamatta niitä lauseita joissa korostetaan että Israel ei ole koskaan väärässä.

Siinä on kuitenkin yksi heikkous joka tulee esille jos on esimerkiksi käynyt aspergerin syndroomaisten tukipiirissä tai heidän keskinäisissä tapaamisissaan. Karkea pääsääntö on se, että jos he eivät ymmärrä tavallisia ihmisiä, eivät he ymmärrä toisiaankaan. Moni ajattelee että tässä saisi samastumiskohtaamisia, mutta osa aspergerin syndroomaisista oikein välttää tämäntapaista "vertaistukipaskaa" koska tila ei lähennä ja paranna ymmärtämistä ja komminikaatiota.

Kysymys onkin jännittävä kun otetaan esille evoluutiopsykologia. Kevin MacDonald on evoluutiohistorian, lapsuusajan kehityksen ja kulttuurin tutkija. Ja hän on tullut tunnetuimmaksi kirjoista jotka analysoivat juutalaisuutta. Juutalaisten kulttuuri ja judaismi voidaan sovittaa kasaksi strategioita joita voidaan arvioida evoluutiopsykologian välinein. Näin on syntynyt teoksia kuten "A People That Shall Dwell Alone""Separation and Its Discontents" ja "The Culture of Critique". Ne kuvastavat toki niitäkin puolia joita uuskonservatiivit tuovat esille. Mutta tosiasiassa tässä ei olekaan kysymys itsekkyydestä tai kyvyttömyydestä olla sosiaalinen. Juutalaisuus on kulttuuri jonka peruspiirteet ovat keskittyneet etnosentriseen voiton maksimoimiseen. ; Karkeasti sanoen juutalaisuuden peruspiirteet ovat hyviä silloin kun ajatellaan ryhmän parasta olosuhteissa joissa resurssit on rajattuja ja joissa näistä resursseista kilpaillaan eri ryhmien kanssa.

Esiin nouseekin esimerkiksi verbaalinen ja sisäänpäinlämpiävä sosiaalinen kulttuuri joka eroaa Takkiraudan "autistiteoriasta" jossa pelkätä tilastollisesta yliedustuksesta tehdään koko kansaa kuvaava piirre. Kuitenkin kokonaiskuva voidaan nähdä juuri päinvastaisena ; Juutalaisuus on tunnetusti äärimmäisen kollektivistista käyttäytymistä joka heijastuu erilaisina intellektuellisina liikkeinä. Juutalaisille ei esimerkiksi ole kristinuskon tapaan väliä mitä mielipiteitä sinulla on, koska juutalaisuus tarjoaa tätä vahvemman yhdyssiteen. Vanhan vitsin mukaan jos joltakulta kysytään että onko hän juutalainen ja hän sanoo olevansa ateisti, vastaus on että juutalaisuudessa ei ole kysymys vakaumuksetsa vaan yhteisöstä.
1: Samalla on jännittävää että MacDonaldin "The Occidental Quarterly":n kirjoittamien juttujen pohjalta hän yhdistää juutalaisuuden ja  uuskonservativismin toimintastrategiat yhteen. "Taken as a whole, neoconservatism is an excellent illustration of the key traits behind the success of Jewish activism: ethnocentrism, intelligence and wealth, psychological intensity, and aggressiveness." Mutta sitten toisaalta esimerkiksi juutalaisten vahva enemmistö äänesti Al Gorea vaikka tämän vastkumppani George W. Bush oli uuskonservatiivien äänenkantajana. Kenties kristityt ovat vieras eijuutalainen kulttuuri ja Bush oli liian leimallisesti "toinen". Sama strategianippu ei tarkoita samaa kannattajryhmää.

Tätä kautta voidaan huomata että juutalaisuus on itse asiassa nippu strategioita. Ja autisteillekin on siinä kenties paikkansa. Mutta ei sen takia että enemmistö olisi oleellisesti autistisempia piirteitä heijastavampia kuin muiden kulttuurien edustajat. Vaan sen takia että autisteillekin on tilaa kollektiivissa. Nimenomaan kollektiivisesti suvaitsevaiset ja sosiaaliset sietävät epäsosiaalisia ja itsekkäitä ilman että kulttuuri rapistuu pelkäksi riitaisaksi ja individualistiseksi kilpailuksi vailla mitään sosiaalista sisäpiiriä ja yhteen hiileen puhaltamista.
1: Tosin on hieman erikoista huomata sekin, että MacDonald on saanut vahvasti suosiota antisemitistien puolella. Tämä on yllättävää koska usein uuskonservatiivit niputetaan mielikuvissa oikeistolaisuuteen ja tämä liitetään helposti antisemitismiin. Kuitenkin on selvää että vain melko harva konservatiivi on oikeasti antisemiitti ; Toki tämänlainen konservatiivinen salaliittoteorioilla elämäänsä koristeleva siipi on olemassa.

Itse en tosin arvosta MacDonaldia koska hänen perusteoriansa nojautuu ryhmävalintaan, konseptiin jota tunnetusti vastustan jyrkästi ; Toki myönnän että kulttuuri voi toimia eri säännöillä eikä sitä tarvitse sitoa kelpoisuuteen ihan samalla tavalla kuin montaa muuta asiaa. Tämä antipatia ei tämänkään vuoksi estä ottamasta jotain huomioita mietintään, varovaisesti.

1 kommentti:

MrrKAT kirjoitti...

Ennen melkein ostin Ruukinmatruunan hypoteesin mutta
- muutamasta %:sta yleistys koko kansaan ei ole järkevää
- uudemman tiedon mukaan myös somalilaispakolaisissa paljon normaalia enempi autismia
-) siis siirtolaisuus (uuteen immunologisesti outoon ympäristöön) lisää autismia ?
-) siis juutalaiset enempi autisteja koska siirtolaisia eikä siksi, että erityinen kansa