perjantai 12. heinäkuuta 2013

Ihmisen välinearvo

Vasemmistolliberaalit korostavat usein ihmisen itseisarvoa politiikanteossa. Esimerkiksi työttömyyskorvausta oikeutetaan tällä. Oikeistokonservatiivisessa maailmassa on tavallisempaa korostaa ihmisen välinearvoa politiikanteossa.  Tässä ytimessä on se, että ihmiset tuottavat yhteiskunnalle jonkun määrän rahaa ja kaikki muu - koulutus ja vastaavat - ovat ensi sijassa sijoittamista tähän päätavoitteeseen. Työttömyyskorvaustakin tavallaan maksetaan siksi että ihminen ei kuole nälkään vaan pääsee töihin jolloin kyseessä on sijoutus. Tai vähintään pysyy laiskana kotona sen sijaan että rupeaisi rötöstelemään jolloin kyse on riskien minimoimisesta.

Tästä päästään pieneen huomioon siitä mitä panostaminen tarkoittaa käytännössä. Uusia ihmisiä on helpohkoa tehdä. Väestönkasvu esimerkiksi monissa kehitysmaissa muistuttaa siitä että uusia ihmisiä saadaan aikaan seksillä. Tässä mielessä ihmisen korvattavuusarvo on yllättävän pieni. Tämä tarkoittaa huonoa välinearvolle. Oikeistokonservatiivi joutuu tunnustamaan ihmisoikeudet mitättömyydeksi. Tai sitten huomaamaan että välinearvo ei ole oikea tapa katsoa ollenkaan.

Tai sitten hän yksinkertaisesti huomaa että vaikka ihmisen alullesaattaminen on helppoa ja hauskaa mutta yhden uuden ihmisen kasvattaminen työtätekeväksi edes kohtuullisen mielenterveeksi aikuiseksi on uskomattoman työlästä ja kallista. Eri ihmisiin on investoitu eri määrä rahaa osalla hyödyt ovat lyhyemmän matkan ja pienemmän riskin alla. ; Oikeistokonservatiivi huomaa että on hassua puhua ihmisten tasa-arvoisuudesta. Välinearvo nostaa eriarvoisuuden väistämättä esiin. Tämä toimiikin oppimattomiin työttömiin luusereihin juuri kuten halutaan. Tämä ei yllätä koska tämän argumenttimaailman perusteluun tämä koko konsepti on alkujaan kehitettykin.

Siinä on kuitenkin erikoinen sudenmutka. Nimittäin abortti. Koska aikuiset ihmiset tuottavat yhteiskunnalle eri määrän rahaa kuin lapset ; Aikuiset ovat heti työvalmiita, lapsissa osa kuitenkin kuolee ennen työikää. Ja tälle aikuisten heti saamalle tulolle voidaan soveltaa aivan normaalia diskonttauksen ja korkovaatimusten käsitteistöä. Tästä saadaan lopputulos jossa paitsi hyvätuloiset, niin myös aikuiset ovat taloudellisesti kannattavampia. Lopputuloksena on se, että abortti on varsin ongelmaton toimenpide, koska no, uusia korvaavia sikiöitä saa panemalla kun kuu on täysi ja muna kypsä.

Kuitenkin yleensä juuri oikeistokonservatiivit ovat aborttia vastaan ja liberaalivasemmistolaiset sen puolesta. Aborttikysymyksessä kuitenkin tiivistyy kysymys siitä mikä on ihmisen arvo ja missä vaiheessa hän alkaa olemaan ihminen. Sikiön välinearvo on yllättävän pieni, siihen liittyvät investointivaatimukset suuria ja tuoton odotusarvo kyseenalainen.

1 kommentti:

Jklak kirjoitti...

"Oikeistokonservatiivi joutuu tunnustamaan ihmisoikeudet mitättömyydeksi" siis näin jos oikeistokonservatiivi antaa arvoa argumenteille ja koettaa aktiivisesti välttää argumentointivirheitä. Jos taas ei - silloin hän ei joudu tunnustamaan....

Useinhan on niin että faktat ja logiikka eivät antagonisteillamme mitään merkitse...