torstai 18. heinäkuuta 2013

Biologia, ällötysten tiede

Biologiaa on kutsuttu "yllätysten tieteeksi". Moni pitää sitä kuitenkin enemmänkin vastenmielisenä ja limaisena aiheena. Joskus nämä voidaan yhdistää. Esimerkiksi yllä on tyhjä ruohokaskaan (Cicadella viridis) kuori. Näin sen ikkunassa. Se ponnisteli ja se näyttikin siltä että se olisi vaihtamassa kuorta. Kaskaat ovat hyvin pieniä ja vaikeasti valokuvattavia, joten otin kaskaan kuvaamista varten esille. Tausta auttaa kameran tarkentamisessa. Ajattelin että nyt saa hauskan pienen muodonvaihdoskuvasarjan, jossa kaskas vaihtaa suurempaan kuoreen.

Ruohokaskailla on vaillinainen muodonvaihdos, joten niiden toukat näyttävät miltei aikuisilta ja ne vaihtavat useiden hyönteisten tapaan kuorta kasvaessaan. Tällä kertaa kaskaan kuoresta kuitenkin pötkähti miltei koko kaskaan kokoinen mato. Sellainen pönäkkä ja kiemurteleva. Kyseessä oli todennäköisesti jonkun loispistiäisen koteloitumisvalmis toukka.

Merkittävää oli, että ennen pistiäisen ulostunkeutumista kaskas näytti melko normaalilta ja se kiipeili. Kuoriutmisen jälkeen jäljellä oli vain eloton kuori. Ei ihme, että itse Darwinin katsottiin aikanaan kokeneen vieroksuntaa pistiäisien julmalta vaikuttavaa elämäntapaa kohtaan, ja että tämä olisi jopa ollut jonkinlainen todiste Jumalaa vastaan. Itselleni tuo oli kuitenkin fasinoiva ja ihmeellinen tapahtuma, jotain joka oli kenties vielä jännittävämpi ja dokumentoimisemman arvoinen kuin "pelkkä" kuorenvaihto.

Ei kommentteja: