sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Superfood ~ Superfool?

Luontaistuotebisneksessä on ollut lähiaikoina trendikkyyttä. On ollut muodikasta käyttää luontaistuotteita ; On puhuttu erityisestä superfoodista. Tällä hetkellä trendi on ilmeisesti laskemassa.

Koska tuttavani vanhemmat omistavat erään suurehkon luontaistuoteyritysketjun, jolla on liikkeitä muutamassa kaupungissa, pääsin tietysti mukavasti pienten alennusten piiriin. Päätin kokeilla (Aasialaista) Ginsengiä, koska halvalla sain. Ostin sitä kunnolla, jotta saisin pitkähkön kokeiluvälin. Tämänlainen kokemus ei toki ole anekdoottia kummempi, mutta tulipahan edes kokeiltua - ja toisaalta luontaistuotteiden kannattajille anekdootit ja kokeilu on tärkeää, joten heidän perustelukentässään tällä pitäisi olla merkitystä koska he kannattavat sitä muuallakin.

Yhtenä syynä osallistumiseeni oli ihan se, että jos sitä syö marjoja ja vitamiineja, ei siitä hirveää haittaakaan ole. Ginsengin valinta ei ollut sattumaa ; Tutustuin siihen miekkailunkoululla tarjolla olevan teen kautta. Lyhytjänteisesti kokeiluissa pidin siitä, minkälainen olo siitä tulee. Se vaikutti potentiaalisesti hyvältä. Otin aineen kotonakin tapahtuvaan, jokapäiväiseen, käyttöön.

Käyttökokemukset olivat sekä hyviä että huonoja.

Hyvinä asioina on "yleinen voimaantumisen tunne". Ginseng tehostaa verenkiertoa, joten esimerkiksi jalkani palelivat vähemmän. Olo on tietyllä tavalla reippaampi, ja ruumiinlämpö tuntuu olevan yleisesti ottaen tavanomaista korkeampi. Tämä on kaltaiselleni vilukissalle Suomen talvessa tietysti hyvä asia. Samoin koin että se tehosti hieman seksielämäänikin kyvyn ja keston osalta.

Mutta vaikka luontaistuotteita usein myydäänkin siten että oireet tupataan unohtamaan ja niitä pidetään ikään kuin "riskittöminä" tuli kohdallani vastaan se, mitä ginsengistä tiedetäänkin ; "Ginseng may worsen insomnia. Side effects of ginseng may include nervousness, agitation, insomnia, diarrhea, headaches, high blood pressure, and heart palpitations." Omalla kohdallani en törmännyt kaikkiin riskeihin. (Ja osa oireista, kuten hermostuneisuus ja ärtyneisyys, ovat minussa vakiona jo ilmankin.)

Negatiiviset vaikutukset liittyivät päänsärkyyn ja valoherkkyyteen. Saan muutenkin ongelmia valosta, joka tarjoaa liikaa ärsykkeitä, mutta ginsengin kanssa tämä piirre paheni ; On koomista käyttää aurinkolaseja kun ulkona on monien mielestä pimeää.

Toinen mielenkiintoinen piirre on sormien turpoaminen, joka aikaansaa tiettyä sormien jäykkyyttä - eikä turpoaminen sovi yhteen tapani käyttää ylenmääräisesti sormuksia kanssa.

Toisaalta, ilmeisesti siksi että syön kohtuullisesti sipulia, sain helpommin haavoja. Ginsengin tiedetään lisäävän etenkin valkosipulin kanssa verenvuotoa. Tällä on merkitystä sitä kautta, että harjoittelussa tulee usein pieniä kolhuja ja nirhamia. Näin pisaroin ja sotkin paikkoja hieman tavallista enemmän. Toki tämä ei ole mitään kuolettavaa verenvuotoa, mutta omalla tavallaan se on ärsyttävää.

Omalta kohdaltani pidin ginsengistä saamiani ongelmia isompina kuin saamiani hyötyjä. Kokonaisuutena näyttää siltä että on hyvä muistuttaa että luontaistuote ja superfood eivät ole mitään täydellisiä asioita. Tämä ei tietysti tarkoita samaa kuin niiden kieltäminen. Mutta se on kuitenkin hyvä muistutus, esimerkiksi niille jotka tämänlaisia tuotteita toisille kehuvat. Ginseng ei ole läpeensä paha tai läpeensä hyvä.

Sama kuvaa koko luontaistuotteiden piiriä. Esimerkiksi osa luontaistuotteista toimii ja niiden teho on lääketieteellisesti todistettu. Osa taas on taikauskoa. Ja usein on kombinaatio hyötyjä ja haittoja. Taikausko ei välttämättä alenna elämänlaatua vaikka perustelu niiden tehoista onkin naurettavaa. Ja toisaalta hyötyjen mukana voi tulla riskejä.

Siksi en osaa sanoa onko superfoodin syöjä itsestään huolehtiva fiksu ihminen vai trendipelle joka hypähtää liiallista hypeä saaneeseen juttuun.
valokuva : Erkki Hämäläinen

Ei kommentteja: