lauantai 23. huhtikuuta 2011

On ne natseja kun näkee natseja.

Natsikortin käyttäminen on hyvin yleistä. Joskus tilanne voi kuitenkin näyttää erikoiselta. Myers nosti esiin tapauksen, jossa ateisteja oltiin yhdistetty natseihin. Tässä ei tietysti ole mitään harvinaista : Tällä kertaa tilanne oli mennyt kummalliseksi, koska kun oltiin muistutettu että natseissa oli valtavasti uskovaisia, tämän puolustuksen kerrottiin olevan huonon koska se oli natsikortti jossa uskovaisia yhdistettiin natseihin - ja jostain syystä tämä ei koskenut sitä alkuperäisti ateistejen rinnastamista natseihin. Näin tehtiin vaikka argumentissa korostettiin että ei väitetä että uskovaiset olisivat natseja, vaan että natseissa nyt oli paljon uskovaisia.

Rakenteellisesti näyttää siltä, että kaikki yhdistivät toisiaan natseiksi. Natsikorttia vastaan puolustauduttiin käyttämällä lievennettyä natsikorttia. Ja tämä jälkimmäinen natsikortti tunnustettiin natsikortiksi, jolloin ajateltiin että ensimmäinen natsikortti jäisi voimaan kun natsikorttia kritisoiva natsikortti olisi tuhottu huomauttamalla että se on natsikortti. Näin jää tietysti helposti sellainen olo, kuin ensimmäinen natsikortti olisi hyvä argumentti, jossa osoitetaan miten epämiellyttäviä yhteyksiä ateisteilla on natseihin. Mutta tämän mielikuvanhan jokainen natsikortti tietysti yrittää synnyttää.

Tämä on hyvä muistutus siitä, miten asiat menevät helposti kummalliseksi. Syynä lienee se, että ihmisen latinankielinen nimi homo sapiens sapiens on itseannettu nimi, joka on ensilausumalla niin epäuskottava, että loput täytyy hankkia toistamalla asiaa itselle. Tsemppausmeininkinä epämiellyttävää todellisuutta vastaan.

Ei kommentteja: