perjantai 1. huhtikuuta 2011

Vaadittavien arvailujen määrä.

Historiallisen miekkailun piirissä rekonstruoidan mitä erilaisempia asioita. Osa yrittää esimerkiksi lähestyä antiikin ajan kamppailutyylien ennallistamista. Tämä on tietysti hyvin haasteellista, koska manuaaleja ei ole tarjolla. Systeemit pitää rakentaa esimerkiksi ruukuissa olevista maalauksista - joiden kohdalla ei ole varmuutta siitä, onko niillä samanlainen suhde itse toimintaan kuin mitä esimerkiksi nykyviihteen kung-fu -elokuvilla on oikeaan kungfuun. Liikkeisiin pitää myös tehdä tiettyjä arvauksia. Tässä mielessä lopputuloksen eksaktius tietysti kärsii. Asiaa voidaan lähestyä, mutta kovin tarkkaa tietoa asiasta ei voida saada.

Manuaalejen kohdalla asiat ovat helpompia, koska niissä on kuvallista ja sanallista tietoa itse tapahtumasta ; Joskus jopa hyvinkin tarkasti. Lisäksi joitain asioita voidaan liittää mukaan melko varmasti siksi että ilman niitä kuvissa esitellyt asiat eivät toimi. Tätä kautta lopputuloksesta tulee tarkempi ; Joudutaan olettamaan vähemmän asioita.

Tämänlainen arvailujen määrän vaikutus lopputulokseen on ilmiselvää. Antiikin ruukkujen ympärille rakennettu itsepuolustussysteemi voi olla aivan toimiva ja laaja kokonaisuus, mutta on selvää että monissa kohdin voidaan rakentaa erilainen tulkinta ja selittää että erimielinen on vain vetänyt asioita hatustaan. Ja manuaalin kanssa voidaan helpommin rajata tiukemmalle alueelle ja moittia toisia näkemyksiä paljon arvailunvaraisempina kuin toisia.

Kuitenkin jostain syystä tieteellisten kysymysten puolella tätä ei ymmärretä. Ihmiset keskittyvät usein ristiriidattomuuteen. Koherentti systeemi riittää monille -etenkin jos se on heidän oman maailmankuvansa mukainen ; Kuitenkin tämä olisi sama, kuin hyväksyisi minkä tahansa toimivan systeemin luvallisena manuaalin tulkintana. Ja etenkin teologisten kysymysten mukana tulkintoja pidetään usein aivan samanarvoisina, jolloin esitetään että antiikin tyylien konstruktiot olisivat yhtä tarkkoja ja hyviä kuin manuaalien avulla huolellisesti rakennetut. Kuitenkin jo metodiikassa on olennaisia eroja, jotka tekevät antiikin tyylien rekonstruktiosta pakosti epämääräisemmän ja huonommin perustellun kuin manuaalien pohjalta tehtyjen.

Ei kommentteja: