Valtaosa kristityistä suhtautuu suopeasti lääketieteeseen. Kuitenkin teologisesti katsoen tilanne on mutkikkaampi ; Paraneminen ja sairastuminen ovat pohjimmiltaan Jumalan kädessä. Voidaan jopa ajatella että sairastumisessa ja parantumisessa on takana kirous-siunaus -kombinaatio. Jumalan tahto ja sen toteutuminen on ytimessä ; Jos Jumala tahtoo että sinulla on päänsärky, ei mikään maailman aspiriini voita Hänen vääjäämätöntä kaikkivaltiasta tahtoaan. Ja jos Hän haluaa parantaa päänsärkysi, se paranee ilman lääkkeitäkin.
1: Tämänlaisiin mietteisiin verrattuna luonnontieteellinen kipu-parannuskäsitys tuntuu suoraviivaiselta. Kemikaalinappi parantaa tilannetta tilastollisesti, ei jonkin havaitsemattoman tyypin tuntemattoman tahdon seurauksena.
"Epiphenom" -blogissa kirjoitettiin uskovaisten dilemmasta kuvaavalla otsikolla "If God loves you, why take medicine?" Tutkimukset nimittäin näyttävät että Jumalan tahtoon vahvasti luottavat - ja vakavasti sairaat, kuolemassaolevat, epätoivoisessa vääjäämättömän tappion tilassa olevat - jättävät helposti lääkkeitään ottamatta.
1: Moni ihmetteleekin että onko uskovaisilla pillerit ottamatta. Vastaus heille on : Olette oikeassa, napit on unohtuneet useammin kuin muilla. - Tosin ainakin allekirjoittaneelta kysytään myös usein "mitä olet napannut", kun oireet ovat samansuuntaisia.
Tässä mielessä on hyvä huomata, miten "teologisesti korrekti taso", eli eräänlainen koherentisoitu uskonto, kirjanoppineisuus, ei vaikuta suureen osaan uskovaisia. Heidän toimintansa menee miten menee, vaikka oppi sanoisi mitä. Kuitenkin "teologisesti korrekti taso" vaikuttaa joidenkin elämässä. Ja tämän vaikuttavan osan kohdalta voidaan nostaa kysymyksiä siitä, onko ideologia todellakin harmiton vai ei. Uskonnosta on siis haittaa.
Asiaa on vaikeaa arvioida ; Ytimessä on se, onko uskonnota saatava hyöty tai vapaudet - sekä kuolemassa olevien turha toivo joka on kuitenkin toivoa - suurempi kuin syntyvät haitat, kuten keskenjätetyt antibioottikuurit, unohdetut sydänlääkkeet ja käyttämättömät psyykenlääkkeet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti