Ilmeeltään yleisskeptinen "Penn&Teller" -sarja kritisoi itsepuolustuslajeja. Ihmiset voivat kenties olettaa että tämänlainen tilanne olisi minulle jotenkin vaikea. Koska olen itsepuolustusihminen, minun pitäisi astua skeptikkoja vastaan. Tai koska olen skeptikko minun pitäisi astua itsepuolustusihmisiä vastaan. Onneksi aito skeptisyys ei ole niinkään puolten ottamista kuin jotain muuta.
Uskallan sanoa että monin paikoin Penn&Teller ovat hyvinkin oikeassa. Hehän esimerkiksi kertovat että itsepuolustuskursseista ei ole hyötyä käytännön elämässä. Uutiset jossa kurssilla saadut taidot pelastavat naisen ovat vähässä. Tosiasiassa itsepuolustusbisneksessä on trendi jossa etenkin naisille myydään kursseja pelolla. Naisille kerrotaan puskaraiskaajien uhalla ja itsepuolustuskurssia pidetään niille ratkaisuna. Moni nainen ostaa käytännössä itselleen rohkeutta kurssilta. Kurssista on näin ollen placebohyöty.
Julkinen salaisuus on se, että itsepuolustuslajit ovat yllättävän vaikeita. Esimerkiksi käykööt miekkailu, jossa on ollut monia jotka eivät ole ennen harrastaneet muuta itsepuolustuslajia. Yleensä heillä kestää kauan oppia edes yhtä tekniikkaa. Esimerkiksi ei ole tavatonta löytää ihmistä, joka "nollasta aloittaen" ei kuukauden harjoittelun jälkeen ole onnistunut oppimaan tietystä asennosta lähtevää ja tiettyä hyökkäystä vastaan harjoiteltua yksinkertaista torjunta-vastaisku -yhdistelmää. On selvää että jos se, että jos ei kykene rauhassa salilla tekemään vastatekniikkaa vaikka tietää mitä toinen on tekemässä ja vaikka tämä tekee sen varsin rauhallisesti, on selvää että hän ei kykene tekemään sitä myöskään pelossa, yllättyneenä ja tietämättä ennalta mitä toinen on tekemässä "täysnopeudella".
Toinen julkinen salaisuus on se, että suurin osa itsepuolustuslajin harrastajista käy peruskurssin ja jää pois. Näin ollen valtaosa ihmisistä käy kuukauden parin peruskurssit ja jää niille taidoilleen. Hän ei tämän jälkeen välttämättä mieti oppimiaan kikkoja ja opitutkin taidot unohtuvat nopeasti. Ei liene yllättävää jos tehokkuusuutisia ei löydy.
Itsepuolustuslajeissa on kysymys paljolti myös siivoamisesta ja muusta huoltotoimesta. Takana on osittain asennekasvatus. Siivoaminen on nöyrtymistä. Tämän lisäksi siivoaminen varmistaa että lattialla ei ole esimerkiksi teräviä puunsäleitä jotka voivat kaatumisharjoittelussa vahingoittaa.
Mutta syynä on muukin. Se on eräänlainen hiljainen lähtö oman salin ylläpitämiseen ; Tosiasiassa eräänlainen itsepuolustuslajin huipentumana on se, että saa perustaa oman koulun. Lattianpeseminen vertautuu siihen, miten sushinlaittoa opettelevat kokit ovat perinteisessä japanilaisessa perinteessä tehneet ensimmäisenä vuonna vain yhtä asiaa ; Pesseet riisiä. Asiaan on kasvettu pikku hiljaa. (Kiirettä ei ole, koska itsepuolustuslajin opettajatasoiseksi oppiminen vie vuosia ahkeraa harjoittelua.)
Lisäksi itsepuolustuslajeissa on aika usein täytteenä kaikenlaista pseudotieteellistä yliluonnollista Ki -energiaroskaa. Usein niissä on kysymys siitä, että ihmisen mielessä tapahtuu käsitesekaannus ; Harjoittelua helpottava mielikuva muuttuu todeksi. Tätä voi kuvata esimerkiksi yhdellä miekkailukoulumme kontrolliharjoitusta, jossa kuvittelemme käsiimme avonaiset maljat, joita siirrämme selän taakse, eteen ja erilaisiin paikkoihin. Ideana on pitää ranteet koko ajan niin, että jos käsissä olisi oikeat maljat, ne eivät läikyttäisi nestettä. Ilman tätä kuvitelmaa olisi vaikeaa miettiä miten ruumiinjäsenet ja ranteet asetetaan milloinkin. Liikesarja olisi ilman tätä sitovaa elementtiä liian mutkikas ulkoaopeteltavaksi. Maljan kuvitteleminen tekee liikesarjan onnistumiseta helpohkon. Ki:n tapainen käsitesekaannus tapahtuisi silloin jos kuvittelisi että tämä toiminnan tehokkuus tarkoittaisi sitä että kyseiset maljat olisivat olemassa. Että olisi jokin yliluonnollinen maljaulottuvuus, jonka aitoja representaatioita aktuaalisesti liikutettaisiin. Ilman näitä oikeita yliluonnollisia maljoja ei liikesarja toimisi. Selitys on toki ristiriidaton todellisuuden kanssa. Mutta ei ole vaikeaa nähdä että se on "jotain ylimääräistä" jolla yritetään "selittää sama minkä toinen selittää ilman". Tällöin ei tarvitse kuin muistaa että Occamin partaveitsi on suunniteltu juuri tämänlaisia tilanteita varten.
Samanaikaisesti itsepuolustuslajit toimivat. Niiden tekniikat voidaan selittää fysikaalisten toimien kautta. Esimerkiksi lyöjän massa ja lyönnin nopeus ovat mitattavia suureita. Samoin kuin se, että jos "treenattu mustan vyön Karateka" pistetään tappelemaan Pennin tai Tellerin kanssa, niin mustan vyön karateka lyö heitä turpaan vähintään 8 kertaa 10:stä. ~ Itsepuolustuslajeissa kilpailutasolla pärjäämisessä tuntuu nimittäin olevan sellainen mystinen ilmiö, joka liittyy pokeriinkin ; Se, joka saa huudahtamaan Ai, pokeri on tuuripeli, jännä että samat tyypit voittavat aina. Heidän täytyy siis olla synnynnäisesti pirun onnekkaita, kun heillä käy tuuri aina ja toistuvasti! Yksinkertaisin selitys ilmiölle on se, että pokerissa on mukana paitsi tuuria, myös taitoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti