keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Sonninpallittomuus (mas occasionatus).

Koska ketjukirjeet ovat potentiaalisesti (mutta eivät ainakaan pitkällä tähtäimellä faktuaalisesti) eksponentiaalisesti leviäviä, voi joskus käydä niin että sitä kohtaa haasteen, jonka on itse asiassa tehnyt jo aikaisemmin. Mutta tottakai näitä voi tehdä uusiksi.

Tällä kertaa valitsin kuvan sitä kautta, että minulla on valokuvakansio. Siellä kansiot on aakkosjärjestyksessä. Kuva on internetissä minun valokuvapalstalla, joten kaikki voivat tarkistaa että en huijaa. Sama kuva on myös alla. Kuva on vuodelta 2007, jolloin olin AMK:ssa. Kävimme Elma -messuilla osana yhtä kurssia. Kuvassa on ruskeavalkoinen lehmä. Joku voisi luulla, että se olisi Ayrshire (monille tuttu, suomessa yleinen lypsyrotua), jolloin mieleen tulisi että se olisi komea sonni (tai kuohittu poloinen, nautaeunukki, härkä). Se on kuitenkin Hereford -lehmä, ehdottomasti "tyttö". Lihakarjaa, ei maitokarjaa. Tarkkasilmäinen huomaa kuvasta myös vasikan. Sekä isäntämiehiä.

Kuva ei ole erityisen hyvälaatuinen, eikä siihen liity sen kummempaa tarinaa. Se voi kuitenkin ajaa ihmisen miettimään - symbolisesti ja mutkan kautta, ihminen ei toki ole nauta eikä siksi analogiaa pidä vetää turhan huolettomasti - vaikkapa feminiinisyyttä ja maskuliinisuutta ja sukupuolisuutta. Näin teemaksi nousee ainakin Tuomas Akvinolainen, joka esitti aivan vakavalla mielellä "Femina est mas occasionatus" (nainen on epäonnistunut mies) ja Simone de Beauvoir, joka moitti häntä - ja koko yhteiskuntaa - tämän tekemisestä.

Muistutan vain, että katsoja erehtyy. Ei lehmä.

Ei kommentteja: