sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Yllätystä munista.

"War on Christmas" on ollut jokavuotista perinnettä ; Joulun kristillisyyttä korostetaan hyvinkin paljon. "Seasons Creetings" on toivotuksena monelle myrkkyä, merkki ateistisesta salaliitosta jossa häivytetään joulun aito sisältö. Tänä vuonna sama kina näyttäisi olevan myös pääsiäisen kohdalla ; Esimerkiksi American Family AssassinationAssociation on lähtenyt suojelemaan viattomia lapsia. AFA haluaa että pääsiäinen erotetaan pakanallisista hedelmällisyysriiteistä. - Asia sai koomisia piirteitä, kun pääsiäisen nimenvaihto "sekularistien tapaan" oli vastustuksen kohteena ja huomattiin että Easter onkin pakanajumalan nimi.

Tämä pääsiäisen korostaminen ei sinällään ihmetytä ; Teologisen sanoman kannalta joulu on melko turha. Sen sijaan pääsiäisessä tiivistyy koko kristinuskon pääteema, se on kulminaatiopiste, jonka tarinan ympärille koko kristillinen idea tiivistyy ; Jeesuksen syntymä on vähemmän merkityksellinen kuin hänen opetuksensa. Ja opetuksensa vähemmän tärkeä kuin kuolemansa ; Kristinusko kun esittää olevansa elämää suurempi asia, ei vain henkilökulttia erikoissyntyperäisestä sankarista, eikä pelkästään oppi hyvästä elämästä, vaan ennen kaikkea se esittää olevansa oppi toivosta ja pelastuksesta.

Kuitenkin tässä on aste eteenpäin ; Ei riitä että pääsiäinen on kristityille tärkeä. Jotenkin on olennaista, että pääsiäinen omitaan juuri ja vain tietylle ideologialle. Itse ajattelen että pääsiäistä voisi juhlia erilaisista lähtökohdista. Mutta oikeaoppisuus on monille tärkeää.

Esimerkiksi pääsiäispupuun liittyvät asiat ovat osa ulkomaalaista pääsiäisperinnettä. Suomessa se on vieras. Juutalainen israelilaisten egyptistä vapautumisen juhla on ikivanha. Mutta siellä syödään happamatonta leipää, eikä suklaamunia.

Itse iloitsen pääsiäisestä tänä vuonna erityisesti, lähinnä siksi että se on hyvin lähellä omaa vuoden tärkeintä juhlaani, wappua. Tämä yhdistelmä muistuttaa siitä todellisesta nykyään ilmenevästä pääsiäisen merkityksestä. Siitä olennaisesta sanomasta ; Pääsiäisen ytimessä on muna.

Ei kommentteja: