perjantai 29. huhtikuuta 2011

Me sanomme kuka olet.

"Austinin mukaan puhetoimitusta lausuttaessa tehdään tarkasti ottaen neljänlaisia asioita. Hän nimittää lokuutioksi itse lausumista: siinä esitetään tietty lause, jolla on merkitys ja viittaussuhteet. Illokuutio tarkoittaa puhujan aietta eli intentiota: hän esittää väittämän, tarjouksen, lupauksen jne. Perlokuutio tarkoittaa, että kuulijassa koetetaan saada aikaan tiettyjä vaikutuksia yksityisessä puhetilanteessa; nuo vaikutukset saatavat olla toisenlaisiakin kuin puhuja tarkoitti. Neljäntenä on esittäminen, siis fyysinen tapahtuma."
(
Wikipedia, "Puhetoimitus", "Lausumisen jaottelu")

Horoskooppeja, enneagrammeja ja monia muita ihmisiä luokittelevia järjestelmiä pidetään yleensä harmittomina. Niitä oikeutetaan sitä kautta että ne eivät ole mitään sellaista joka otettaisiin liian vakavasti. Niiden selitetään tarjoavan myös itsereflektioon keinoja ja tätäkautta ne parantavat ihmisten käsitystä itsestään.

Siksi "tunne itsesi" -teema hallitsee horoskooppientulkitsijoiden toimia oikeuttavia tekstejä. Ja tietysti kun sen sanoo muinaiskreikaksi ("γνῶθι σεαυτόν") saadaan mukaan lisää historiallisuuden voimaa ja perinteitä, jotka tietysti tekevät menetelmistä parempia kuin muista. Tämä paremmuus on ilmiselvää, sillä eihän perinteisiin vetoaminen ole muuta kuin päättelyvirhe.

Vaihtoehtona esiintyy ongelma, sivistymättömyys ja huono itsetuntemus. Ja kun näitä ei saada toimimaan skeptikoihin, jotka ovat kirjastonnielleitä valopäitä tai esiintyvät sellaisina, otetaan mukaan "kylmyys". Nämä näkemykset edustavat kovia ja kylmiä arvoja, joissa ihmisen kokonaisvaltaisuus latistetaan.

Kuitenkin horoskoopit ja enneagrammit ovat enemmänkin hallinnan keinoja. Ne eivät suinkaan kerro mitä ihmiset ovat, vaan esimerkiksi syntymäajan mukaan stereotypioivat minkälainen hänen tulisi olla. Oman itsensä toteuttaminen kun nähdään esimerkiksi horoskooppimerkin valossa. Olisi tuettava omia piirteitään. - Jos ihmisen jokin piirre on horoskooppimerkin ennustamaa vastaan, selitetään että hän on taistellut omaa luonnettaan vastaan, esimerkiksi yhteiskunnan painostuksesta, ja on näin etääntynyt perusluonteestaan, siitä joka hän on oikeasti ja pohjimmiltaan - eikä vain siltä tasolta minä hän ilmenee, mitä myydään kokonaisvaltaisuutena eikä ihmisen stereotypiaan sovittamisena tosiasioista huolimatta.

Vallankäytön olemassaolo ilmenee erikoisissa tilanteissa ; Esimerkiksi horoskoopit on sidottu tähtikuvioihin, mutta aika on muuttanut tätä. Asiasta tiedottaminen aikaansai kohua ja vaikeuksia; "tieto "väärästä" horoskoopista ja horoskooppimerkin mahdollisesta vaihtumisesta on aiheuttanut ihmisille jopa identiteettikriisejä. Maailmalla on julkaistu lukemattomia kirjoja, jotka kuvailevat ihmisiä heidän horoskooppimerkkiensä perusteella, ja moni uskoo näihin kirjoihin tosissaan. Nyt tieto "väärästä" horoskoopista on siksi tuottanut monille ongelmia."

Tosiasiassa ihmiset eivät ole muuttuneet vaan astronominen tulkinta on muuttunut. Syntynyt ahdistus on siinä että maailmankuva on sidottu horoskooppeihin, ja identiteetti on sidottu vanhaan horoskooppimerkkiin. Tämä on tuntunut vahvalta ja on vahvistanut mielikuvaa jonka mukaan horoskooppeihin voi luottaa. Nyt heille kerrotaan että tämä luotettava horoskooppi onkin näyttänyt ihan erilaiseen persoonallisuusluokkaan. On selvää että tästä seuraa ongelmia jos identiteetti on sidottu aivan erilaisen "perusolemuksen" hankkimiseen. Kyseinen kognitiivinen dissonanssi on helppo ymmärtää siten että ihmiset yrittävät muuttaa itseään kohti uutta horoskooppimerkkiään. Näin he etääntyvät vanhasta ja vaihtavat itseään uuteen. Näin, jotta luottamuksesta horoskooppeihin ei tarvitsisi muuttaa.

Jos horoskoopit tarjoaisivat aidon ihmisen itsereflektion keinon, joka vahvistaisi hänen itsetuntemustaan, ei tämänlaisia ongelmia syntyisi. Ihminen tuntisi itsensä. Kuitenkin, vaikka horoskooppeja pintatasolla tehdäänkin oman mietinnän avuksi ja tarjottuja ohjeita myydään lokuutioltaan ehdotuksina, ne ovat kuitenkin illokuutioiltaan -tai vähintään perlokuutioiltaan- kehoituksia. Elleivät peräti käskyjä.
Kirjoittaja on kova ja kylmä skeptikko jolla on vakava arvotyhjiö ja joka on harjoittanut näitä kusipäisiä ominaisuuksiaan valtavalla määrällä työtä, kilvoitellen pahuudessaan. Silti hän ei voi kuin kumartaa horoskooppimaakareiden edessä, kohdatessaan voittajansa tässä moraalittomassa kontrollipelissä. Tämä toki aikaansaa hänelle huoliakin ; Jos kaikki pehmeitä arvoja ajavat ovat tämänlaisia, mihin enää tarvitaan hänenlaisiaan illuminaatteja.

Ei kommentteja: