perjantai 30. syyskuuta 2011

Haluatko bulvaaniksi? (Ai et? Ja olet kuitenkin arvailemassa visailussa)

Kun muutama päivä sitten kerroin uudesta "muutos" -kampanjasta, korostin Kataisen keskeistä roolia kampanjassa. Hänestä oli ikään kuin tehty kampanjan erityinen suojelija. Kataista on lainattu seuraavan sitaatin voimin "Kirkot ja kristilliset yhteisöt ovat merkittäviä suomalaisten arjessa ja juhlassa olevia henkisen ja aineellisen avun ja turvan antajia. Vuosisatojen ja -kymmenten aikana suomalaiset ovat saaneet tukea ja uskolleen vahvistusta. Olen ylpeä siitä työstä mitä näissä yhteisössä tehdään lasten ja nuorten kasvatuksessa sekä esimerkiksi vanhusten tai elämästään syrjäytyneiden tukemisessa. Viranomaiset tekevät Suomessa tehtävänsä, mutta miten paljon enemmän saammekaan aikaiseksi, kun nämä lähimmäisenrakkauden käytännön teot vahvistavat uskoa huomiseen. Toivon alkavalle Pääkaupunkimission tapahtumalle kaikenpuolista menestystä." Tämä lausunto on otettu riemuiten vastaan tiukemmissa uskonnollisissa piireissä ja vähän muuallakin.

Valitettavasti moitteeni perustui oletukseen siitä että mainonnan tekijät olisivat harjoittaneet mainonnan ja journalismin eettisiä vaatimuksia edes vähän sinne päin. Eli että he olisivat olleet avoimia ja että lainattu todella tietää missä määrin ja miten ja missä kontekstissa häntä sitten laitetaan.

Tämän päivän iltapäivälehdet tiesivät kuitenkin kertoa että Katainen oli narutettu kampanjaan. Hänelle ei oltu kerrottu yksityiskohtia. Lehdet tiesivät jopa kertoa, että mainoskampanja ei ole kirkon erityissuojelussa vaan on enemmänkin alueellista vaikuttamista, mutta kampanjaan oli silti etsitty "bulvaaneja" kirkon piiristä antamaan mukanaan arvovaltaa.

Huvittavaksi kampanjana tietysti tekee se, että sitä ajavat piirit ovat homoseksuaalisuutta vastaan. Katainen on samaan aikaan ilmoittanut että hän ei aja homoseksuaalisuusasiaa eteenpäin eduskunnassa, mutta jos hanke etenee äänestykseen asti, niin hän äänestää puolesta.

On selvää että tämänlainen toiminta on ideologisen vaikuttamisen siivittämää, eikä siinä voida vedota siihen että tämänlainen olisi jotenkin epäkristillistä. Tätä voidaan sanoa suorastaan kristillisyyden lietsomaksi vääristelemiseksi, totuuden venyttämiseksi, valehteluksi ja huijaamiseksi. Joka tehdään ihastuttavasti manipulaatiomielessä. Nämä tapaukset näyttävät että oletukset uskovaisten eettisyydestä tuottavat yllättävän usein erehtymisiä ja pettymyksiä. Nämä ihmiset ovat sitten niitä jotka puhuvat eniten etiikasta. Kun se tulee heidän suustaan, herää mieleen se pakollinen kysymys siitä, tarkoittaako se heidän sanomanaan oikeastaan yhtään mitään sellaista jota sanan denotaatioiohin ja konnotaatioihin tavataan liittää.

Tämänlaisista reagoinneista tulee helposti sellainen seuraus, että Katainen ja vastaavat tuskin uudestaan erehtyvät tekemään ihan samanlaista virhettä. Tämä taas vähentää kirkkopositiivisia lausuntoja pitkässä tähtäimessä ; Jos satut vahingossa kehumaan joustavaa uskonnonpuolta ja päätyykin jotenkin ihmeellisesti puolustamaan tiukan linjan fundamentalisteja, niin tottahan toki siitä seuraa lausuntojen lopettamista. Tosin jos kirkko ei ota selvää pesäeroa tämänlaiseen kampanjointiin, se myös ansaitsee kaiken tämän lausunnon kuivamisen koska vaikenemalla se tunnustaa että tämänlaisia kyitä he todellakin myös hautovat sisällään sen kokonaisvaltaisemman eettisyyden nimissä.

Näin ollen en malta olla tekemättä sitä samaa minkä usein joudun näiden ihmisten kohdalla toteamaan. Kiitos! Mikään ei aja uskonnottomien asiaa yhtä hyvin kuin tämänlainen eettisyydeltään kyseenalainen toiminta uskovaisten puolella.

Ei kommentteja: