torstai 29. syyskuuta 2011

Mielen muutos

Se, mitä opimme psykologiasta on se, että ihmisen persoonallisuus ja minuus on yllättävänkin vakaa. On huomattu että 20-35 ikävuoden jälkeen ihmiset eivät yleensä enää muutu. Ihmisillä on tyypillistä erityisen voimakas kognitiivinen dissonanssin välttäminen. He ikään kuin luutuvat samaan, ja tätä kutsutaan aikuiseksi eheäksi minuudeksi. (Tai dogmaattisuudeksi, riippuen tietysti siitä hiveleekö asia omaa näkemystä.)

Tämä johtaa toki siihen että jos ihmiset vaihtavat näkemystään, he ikään kuin hyppäävät kuitenkin persoonallisuutensa kanssa mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi uskoontulon kohdalla alussa kenties ollaan "vieraskoreasti uskovaisia", mutta vanha persoona ponnahtaa kuitenkin esiin. Ihmisen ideologiaa voi vaihtaa vaikeasti, mutta persoonallisuus kokonaisuutena on vielä kovempi juttu muuttaa. Tämä näkyy jopa siinä mitä on opittu aivopesun yhteydessä. Streatfeildin "Brainwash" kuvaa miten ihmistä voi muuttaa, mutta muutos vaatii kuitenkin myös ylläpitoa. Toisin sanoen uusi identiteetti on sellainen että se pysyy vahvasti yllä jos sitä harjoitetaan, mutta ilman ylläpitoa vanha persoona tuppaa silti tulemaan takaisin.

Nyt on kuitenkin saatu uusia tietoja joiden mukaan muutos olisi mahdollista. Tämä tieto on tietysti kannustavaa niille minunkaltaisille ihmisille jotka painivat päivittäin varsin ongelmallisen persoonallisuutensa kanssa. Vähemmän kannustavaa lienee vain se, että tutkimuksessa hallusinoivat sienet ovat olennaisessa roolissa. Hallusinogeeniset sienet voivat muuttaa persoonallisuutta varsin pysyvästi. Syyksi ei katsota sienen vaikutusta suoraa. Sen sijaan vaikutus on välillinen, sienen antama transsendentti kokemus aukaisee ja pakottaa ihmiset joustavammiksi. Syynä on nimenomaan se, että vaikka "hallusinaatio on epätotta", eli siinä kyse on aistien vääristymisestä, sitä ei suinkaan koeta minään pinnallisena ja illuusionomaisena, vaan transsendentti kokemus on hyvin aito.

Uutinen on tietysti ollut ilonaihe shamanistien parissa.

Tämä on tietysti sekä mukava että epämukava tieto
1: Niille uskovaisille jotka korostavat mystistä kokemusta. Mystiikassa korostetaan - joskus fenomenologista kieltä käyttäen - kokemuksen aitouden riittävän. Se itse asiassa riittää ollakseen vaikuttava ja ihmistä muuttava. Hallusinaatioissa mukana on kuitenkin liikaa huumeita jotta tulos olisi miellyttävä. Ihmiset hyväksyvät nimittäin sen verran yleisesti että huumeet tuottavat epätosia aistimuksia, että huumeilla saadun transsendentin kokemuksen syvyyden ja aitouden tuntu on kenties ravisteleva.
2: Minunkaltaisille ihmisille jotka ovat nähneet aivojen itseviittausken vain vahvistavan assimilaatiota. Tämä on yleisesti ottaen ollut viisas oletus, koska mieli leikkii siinä itsellään. Kuitenkin esimerkiksi hallusinaatioiden kautta havainnointia voidaan vääristää, jolloin kokemusmaailma on varsin absurdi verrattuna tavalliseen. Tällöin syntyy sisältäpäin pakote muuttua - ei kenties pakote muuttua kohti totuudellisempaa elämää, vaan sen harhankin kanssa on kyettävä elämään. Eikä ole mahdotonta että myös eikemiallinen mekaniikka rakentaa einormaaleja havaitsemisen ja kokemisen tiloja - ainakin sellaiseksi meditoijat kokemuksiaan kuvaavat.

Toki kaiken meditaation ei tarvitse olla ihmistä muuttavaa. Näin ollen mietiskelystä valtaosakin voi olla vain "opitun syventämistä", ruminointia. Mutta tätä kautta ajatus transsendentin kokemuksen ihmisen muuttavasta voimasta muuttuu hieman uskottavammaksi. Ja toki tässä muutoksessakin on vaarallisia potentiaalisia muotoja. Tämän tajuamiseksi riittää se, että kaikki ajatus aivopesusta vaatii taustalleen jonkinlaisen ihmisen persoonan hallitsemisen ja muuttamisen. Indoktrinaationpelko esimerkiksi nojaa siihen että ihmisen persoonaan voidaan vaikuttaa ennen sitä 20-35 ikävuotta. Mutta toisaalta, minä voin sanoa näin vain sen takia että en ole tätä kirjoittaessani huumeissa.

Ei kommentteja: