maanantai 19. maaliskuuta 2012

Pyhän Patrickin Päivä

Pyhän Patrickin päivää juhlitaan (sisältää "on juhlittu" ja "tullaan juhlimaan") 17. maaliskuuta. Tällöin kansalaiset ovat kautta maailman irlantilaisia. Päivä on alun perin kristillisesti sävyttynyt ; Pyhä Patrick kun kristillisti Irlantia. Pyhän Patrickin symboli kristinuskon kolminaisuusopille oli kolmilehtisessä apilassa. Tämä on tärkeä ja toistuva "PP -päivän" symboli.

Juhla on tietysti perinteiltään muokkautunut ajan mittaan. Tässä tapauksessa juhla maallistunut - tai ainakin irlantilaistunut. (Pyhän Patrickin kun katsotaan ajaneen käärmeet Irlannista ja kehittäneen viskin.) Maallistuneissa juhlissa onkin omituinen tapa samastua irlantilaisiin ; Juhlaan kuuluu olennaisesti esimerkiksi oluenjuonti. Myös englanninvastaisten kapinalaulujen laulaminen kuuluu juhlan rituaaliin. Onkin itse asiassa omituista että Pyhän Patrickin päivänä ihmiset toteuttavat irlantilaisuuden stereotyyppistä ideaalia, joiden noudattaminen muina päivinä olisi vähintään epäasiallista ellei suorastaan rasistista suhtautumista kansanryhmää kohtaan. Pyhän Patrickin päivänä tämä ei vain haittaa.

Olisi hupaisaa jos vastaava toteutuisi muissakin asioissa. Koska miekkakoulumme juhlat olivat samana päivänä, oli luontevaa miettiä minkälainen juhla olisi ollut jos se olisi noudattanyt tätä samaa stereotypiaideaa. Ainakin mieleen tuli sellainen, että juhlissa ihmiset voisivat pukeutua larppaajiksi, laittaa ämpärin päähän ja leikkiä olevansa ritareita. Virallisena aseistuksena olisi pehmobofferimiekat ja illan lopuksi palkittaisiin se, jonka asu näyttää eniten Narutohahmolta. Onneksi ei näin. (Kakuista sentään leikattiin ensimmäiset siivut miekalla ja samalla keinoilla avattiin shanpanjapullot.)

Ei kommentteja: